A babák és a félelem

 In Lélek és pszichológia

gyerek félAz élőlényektől való félelem

Vannak gyerekek, akik félnek a hangyáktól. Kerti ösvényen állva, pánikba esnek, ha egy hangya elmegy előttük. Múzeum vagy könyv által mutasd be neki a hangyák világát, ha segíteni akarsz, hogy megértse ezeket az apró lényeket. A kulcs abban rejlik, hogy éreztesd vele, ő az erősebb. Minél jobban érezteted vele, hogy erősebb, és akár befolyásolhatja a hangyák világát, annál ügyesebb lesz.

Figyelj arra, hogy tiszteld az érzéseit, még akkor is, ha te felnőttként nem látsz okot a félelemre vagy ijedtségre. Legjobb módszer arra, hogy gyermeked meghallgasson és átlépjen félelmein az, hogy elmondod neki, normális, amit érez, mert neked is vannak néha ilyen érzéseid.

Félelem az éjjel látott dolgoktól

Kétéves korra a gyermek képzelőereje nagyot fejlődik, és néha olyan dolgokat képzel el, amiket nem is lát. A szülők abban a helyzetben találhatják magukat, hogy az addig nyugodtan alvó csemetéjük hirtelen nem akar aludni, vagy felébred az éjszaka közepén és kéri szüleitől, hogy közöttük aludhasson. Próbáld megkérdezni, mitől ijedt meg, és szerinte mi segíthet rajta, hogy elmúljon a félelme.

A szülőknek meghatározott nyugtató procedúrákat kell kitalálniuk, és el kell kerüljék az olyan esti meséket, melyekben negatív szereplők vagy horror jelenetek vannak. Segíts neki, hogy az éjszakát ne egy stresszes periódusnak fogja fel! Tudatosítsd benne, hogy ebben a nehéz időszakban mellette álltok!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search