Kellemetlen tünetek a terhesség alatt – 3. rész

 In Terhesség és babavárás

Kellemetlen tünetek a terhesség alatt – 3. rész


terhességRossz alvás

A terhesség alatti alvás számos problámát felvethet. A baba rugdosása, a gyakori vizelési kényszer, a has mérete és a többi probléma együttvéve, a pillanatot, aminek relaxálónak kellene lennie, igazi gyötrelmmé változtatja. Mindezek megakadályozzák a kényelmes pozíciót az ágyban. Mégis, ha csak egy percig is eszedbe jutott, hogy altatót vegyél be, felejtsd el! Egy doktornak se szabad felírnia a terhesség idején. A súly az alhasban és nehéz visszaalvás miután megébredtünk az éjszaka folyamán, már megszokott. Ugyanúgy a rémálmok a szülésről vagy a magzatról megszokott dolgok ebben az időszakban. De ne aggódj, a sötét gondolatokért a hormonális zavarok a felelősek, melyek ilyen állapotokat okoznak.

A relaxációs gyakorlatok, egy forró fűrdő vagy a lefekvés előtti olvasás nagy segítségedre lehet. Használhatsz több párnát a nagyobb kényelem érdekében. Ha általában az egyik oldaladon alszol, tegyél egy párnát a combod alá. Hasonlóképpen, a jobb alvás érdekében igyál egy pohár vizet, amelyben mézet és almaecetet oldottál fel vagy meleg tejet, esteleg forró hársfateát mézzel.

Ne aggódjon, a szülés után ezek a tünetek eltűnnek.

Terhességi csíkok

Ezek a csíkok a bőr sérülései melyeknek okai, hogy a bőr nem eléggé rugalmas, vagy a súlynövekedés és a hirtelen térfogatbeli növekedés. A rugalmas rostok sérülése és elszakadása valamint a kollagén szintézisének csökkenésének következtében alakulnak ki, anélkül, hogy kapcsolatban állna a terhesség időszakával. Általában az alhasat, a melleket, a felkarokat, a feneket, a csípőt sőt még a vádlit is.

Ritkán előfőrdúl, hogy a terhességi csíkok teljesen eltűnnek, a helyükön viszont fehéres-gyöngyház színű vagy rózsaszínes-lilás nyomok maradnak. Épp ezért kerüld a gyors súlynövekedést és a hirtelen súlycsökkenést. Sajnos, azzal ellentétben amiket a reklámokban hallasz, a krémek, kenőcsök vagy olajok se nem előzik meg a csíkok kialakulását, se nem gyógyítják meg őket. Egy lágyító krémmel való masszírozás legfeljebb egy hűsítő vagy megkönnyebbülő érzést okozhat, mégis azt ajánljuk, hogy masszírozd át néha a kritikus területeket például levendula olajjal.

A plasztikai sebészet, a lézeres vagy az ultrahangos kezelés sem jelent maximális hatékonysággal járó megoldást. Így a legfontosabb megoldás a megelőzésükkel kapcsolatban a helyes étkezés marad, melynek az összes szükséges vitamint és ásványi anyagot kell tartalmaznia.

Duzzadt bokák és ujjak

A terhesség harmadik hónapjától kezdve feltehetőleg, ugyanakkor nem törvényszerűleg, találkozhatunk azzal a kellemetlen érzéssel, melyet a kezek és lábak duzzadtsága okoz. De mivel az tény, hogy a terhesség ideje alatt a szervezet visszatartja a felesleges vizet, ez a jelenség normális és indokolt bizonyos mértékben.

Nem kell, hogy aggódj. A bokák főleg melegben és a nap végén dagadnak be, anélkül, hogy fájdalmat vagy kellemetlen érzést okoznának az esetek nagy részében. Éppen ezért ajánlott, hogy a terhesség ideje alatt pihentesd a lábadat egy magasabb szinten, mint a test többi része. Ne hanyagold el a terhestorna gyakorlatokat, legyenek azok bármennyire is könnyűek – főleg azokat ne, amelyekben a lábak is részt vesznek.

Az ujjak, ahogy valószínűleg te is észlelni fogod, megdagadnak és megdermednek reggelente. Azok a gyakorlatok, melyek segíthetnek neked, abból állnak, hogy felemeled a karjaidat a fejed felé és mozgatod őket, valamint kinyújtóztatod mindegyik ujjadat.

Figyelem, bármennyire is ártatlanok általában ezek a duzzanatok melyek ödéma néven ismertek, súlyossá válhatnak. Ezek a preeclampsia tünetei lehetnek, ezért ne habozz beszélni erről egy orvossal és főleg, ne hiányozz a rendszeres orvosi vizsgálatokról, melyek kötelezőek a terhesség ideje alatt.

Hajlamok a terhesség alatt – 1. rész
Hajlamok a terhesség alatt – 2. rész

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search