Étkezési tanácsok kismamáknak

 In Terhesség és babavárás

Étkezési tanácsok kismamáknak

Ha magas tápanyagtartalmú élelmiszereket fogyasztasz, nem lesz gondod a megfelelő kalóriabevitellel. A kalóriafogyasztás testsúlynövekedéssel jár, ez pedig terhességed előmenetelének legfontosabb jele. Ha nem eszel eleget, kisbabád nem jut hozzá elegendő kalóriához és tápanyaghoz. Ez pedig olyan veszélyekkel jár, mint: a koraszülés, csökkent születési testsúly, avagy bizonyos betegségek kialakulására való hajlam. Ha annyi tápanyagot fogyasztasz, hogy terhességed alatt legalább 12 kilót hízol, sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy határidőre és normális testsúlyú gyereket szülj.

Ez azt jelenti, hogy bármit ehetsz, amit akarsz? Nem igazán. A terhesség első trimeszterében, a napi energiaszükséglet ugyanannyi lesz, mint a terhesség előtt (kb. 2200 kalória, de ez az érték függ a magasságodtól, testsúlyodtól és attól, mennyit mozogszés és milyen az életviteled), az ezt követő trimeszterekben pedig mindössze napi 100-300 kalóriával nő, nem haladva meg a napi 2300-2500 összkalóriát. (Ne feledd, hogy ezek az adatok személyenként eltérőek, és magasabbak a fizikai munkát végző nők esetében). S bár a kalóriaszükséglet csak kismértékben növekszik meg, a vitamin- és ásványi só fogyasztás magas kell legyen.


Egészséges ételek anyának és magzatnak

Szerencsére, úgy biztosíthatod a magzat számára a legmegfelelőbb tápanyagszükségletet, ha te magad is egészséges és változatos élelmiszereket fogyasztasz. A kismama étrendje nagyon fontos tényező a magzat fejlődésére nézve.

Gabonafélék, legalább napi 6 alkalommal. A kenyér, a tésztafélék és a rizs sok B-vitamint tartalmaznak. A teljes őrlésű gabona olyan alapvető fontosságú ásványi anyagokat tartalmaz, mint a króm, a vas vagy a szelén. Ezen kívül, rosttartalma megakadályozza a székrekedést, az aranyér vagy a terhességgel járó egyéb panaszok kialakulását.

Napi 5-6 adag gyümölcs és zöldség. Ezek az élelmiszerek, frissen, lefagyasztva vagy konzerválva, béta-karotént, C-vitamint és folsavat tartalmaznak. Mindezek alapvetően befolyásolják a gyerek egészségi állapotát, elősegítik növekedését és fejlődését.

Napi 3-4 adag alacsony zsírtartalmú tejtermék. A tej és a különféle tejtermékek proteint, kálciumot, D-vitamint, B12-vitamint, B2-vitamint és magnéziumot tartalmaznak, ezek pedig szükségesek a normális csont-, izom- és idegrendszer kialakulásához.

Napi 3 adag sovány hús vagy más proteintartalmú élelmiszer. A marha-, sertés-, csirke- és pulykahús, a hal és a tengeri gyümölcsök mind tartalmaznak proteint, vasat, magnéziumot, cinket, B6 és többféle B-vitamint, mely anyagok elengedhetetlenül szükségesek az izom-, ideg- és vérrendszer fejlődéséhez.

 

kismama étrend


Hogyan, hol és mikor egyen a terhes nő?

Te döntöd el, hogyan, hol és mikor eszel, s leggyakrabban, ezt a szükség határozza meg. Az lenne az ideális, ha a napi fogyasztást felosztanád néhány kisebb étkezésre, falatozásra. Előfordulhat, hogy a terhesség alatt szervezeted néha több élelmet igényel. Ha a terhesség első trimeszterében reggeli hányinger gyötör, akkor csak falj valamit reggelire, s fogyassz el egy kiadós vacsorát. Ha pedig az utolsó trimeszterben gyomorégést érzel, akkor a reggelid legyen kiadós, s a vacsora álljon csak néhány falatból.

Tanácsok egészséges étkezéshez kismamáknak

A múltban, a terhes nőknek azt ajánlották, korlátozzák a sófogyasztást, hogy ne hízzanak meg és elejét vegyék a puffadásoknak és a magas vérnyomás kialakulásának. De manapság már nem így van. A várandós nőknek szükségük van sóra, az egyre növekvő vérmennyiség miatt, amely közel 50%-kal lesz több. A terhesség alatt sejtjeid több vizet tartanak vissza, így a második harmadtól kezdve, de különösen a terhesség utolsó heteiben, a puffadtság normális állapotnak számít. A folyadék-visszatartásnak nincs köze a sófogyasztáshoz, és nem kell kezelni sem sóelvonással, sem vízhajtó gyógyszerekkel, orvosi javallat híján.

Kizárólag kismamáknak

Ha várandós vagy, kerüld a szeszesitalt, a dohányt és a gyógyszerfogyasztást (hacsak nem az orvos írta fel). Az alkohol tartós testi és lelki sérelmeket okoz. Mivel nem lehet biztonsági szintet szabni az elfogyasztott alkohol mennyiségének, a terhes nő számára a legjobb választás a teljes önmegtartóztatás.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search