A válogatós gyerek táplálása

 In Csecsemők és újszülöttek

gyerek eszikAz evés fontos szerepet tölt be a gyerek életében. Mikor egész kicsik, semmilyen tevékenység nem varázslatosabb az evésnél, kivéve az alvás. A csecsemő táplálkozása szoros összefüggésben van a kisbaba növekedésével és fejlődésével. Normális, hogy aggódsz, vajon kiegyensúlyozott-e a kisbaba étrendje?

Ha aggódsz a gyereked táplálkozásáért, vedd figyelembe a szakértők tanácsait:

Kisbabám nem eszik anyatejet, vagy nem elég neki

Ha kisbabádat anyatejjel táplálod, nehézségekbe ütközhetsz az etetés módjával kapcsolatban, és aggodalom foghat el, vajon eleget eszik-e gyereked. Ezek átlagos és természetes gondolatok, főleg a kezdő anyukáknál.

Az anyatejjel való táplálást sokaknak egyszerű lehet véghezvinni, de nem mindenkinek. Ha egy anyuka úgy érzi, nem megy jól, specialista segítségére van szükség. A kórházban vagy a gyerekorvosnál is találsz segítséget a szoptatás témájában.

Tartsd észben, hogy ha te bármilyen oknál fogva úgy döntesz, hogy nem szoptatod kisbabádat, a tejporral való etetés tökéletesen elfogadható.

Kisbabám elutasította a cumisüveget

Amikor a gyerek éhes, eszik, amikor nem éhes, nem eszik. Az étvágyuk is csökkenhet vagy nőhet növekedéstől, fejlődéstől függően. Ha aggódsz amiatt, hogy gyereked túl sokat vagy túl keveset eszik, nyugodtan bízhatsz az étvágyában.

Figyelj a gyereked jeleire! Ha nem fogadja el a cumisüveget, vedd figyelembe, és próbálkozz később. Ha gyereked sorra utasítja el az ennivalót, súlyosabb probléma is lehet, úgyhogy keresd fel a gyerekorvost!

Gyerekem nem fogadja el a szilárd ételt

Legtöbb szülő a szilárd étellel való táplálást az éjszaka átalvásával hozza összefüggésbe. Az elfáradt anyukák mindent kipróbálnak egy jó éjszakai alvás érdekében.

Ha kisbabád nem mutat érdeklődést a szilárd tápanyag iránt, valószínűleg nincs még felkészülve rá. Sok szülő túl hamar kezdi el szilárd ételekkel táplálni a gyerekét, hat hónapos korban, de van, aki már két hónapos korban.

Amellett, hogy figyelembe veszed a gyereked korát, a képességekre is figyelni kell a hozzátáplálás során. Kisbabád akkor van kész, amikor nyelvében kialakul a reflex, hogy befelé tolja az ételt, és képes lesz ülni egy magas széken.

Ha nem sikerül elsőre ez a fajta etetés, próbálkozz másnap!

Gyerekem nem szereti a szilárd ételt

Egyes babáknak nem ízlik a bébiétel, és ha az ok nem is igazán világos, ez lehet a pépes ételek állaga, ami visszafogja a gyereket.

Ha kisbabád nem szereti a pépes ételeket, kínálj neki valami könnyen megrágható ételt, pl. száraz zsemlemorzsa, ami könnyen szétoszlik a a gyerek szájába. A kis banándarabok, hámozott almadarabok vagy főttkrumpli tökéletes azoknak a gyerekeknek, akik nem szeretik a püréket.

Nem ugyanolyan érzés gyermekedet a bolt polcairól megvett üveges ételekkel táplálni. Otthon is tudsz zöldségpürét készíteni. Tedd bele a jégkockatartóba, majd be a fagyasztóba, s majd előveszed, amikor szükség lesz rá!

Gyerekem válogatós

Amikor gyermeked elkezd rendes ételt enni, tisztázni fog néhány választást, már ami az élelmiszerekre vonatkozik. Ebben a korban, amikor a tejporra vagy anyatejre való hajlam elkezd csökkenni, és a kibabák jobban bíznak más élelmiszerekben, a szülők elkezdenek aggódni, hogy az ő kicsikéjének nem kiegyensúlyozott az étvágya.

A megoldás az, hogy mindig kínálj többféle, egészséges ételt az evésnél, és ha a baba valamit elutasít, ne érezd a késztetést, hogy újra megpróbáld!

Amikor a gyerek által nem kedvelt ételt helyettesíted, azt erősíted meg benne, hogy azzal az étellel valami nincs rendben. A te dolgod az, hogy a baba elé egészséges ételeket tegyél, és a nap folyamán a gyerek kiegyensúlyozott étrendet kapjon.

A megfelelő táplálás éltető eleme a baba fejlődésének és növekedésének. De ez nem jelenti azt, hogy be kell pánikolj, ha a gyereknek problémái vannak az evéssel.

Beszélj a gyerekorvossal kétségeidről, és meglátod, a csecsemő etetésével kapcsolatban mindenre van megoldás!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search