Miben más a kismamák ruhatára?

 In Terhesség és babavárás

Miben más a kismamák ruhatára?

Mindenki szeret csinosan öltözködni. Egy várandós anyuka esetében pedig még nagyobb hangsúlyt kap az a szintén mindannyiunk számára lényeges kérdés, hogy a viselet kényelmes és egészséges is legyen.

Csinos és vonzó

Bár a terhességet másállapotnak is nevezik, az ízlésünk ettől még nem változik. Továbbra is érdemes a kedvelt, bőrünkhöz, haj- és szemszínünkhöz illő színű, és a stílusunknak megfelelő – akár a méretváltozás ellenére még felhúzható régebbi – holmikat viselni. Ami az új dolgokat illeti, jó tudatosan a vidámabb színeket, megoldásokat választani. Régi sláger a romantikus, nőies, bővülő – leginkább a mell alatt enyhén húzott -, legalább csípőig érő blúz, vagy hasonló fazonú ruha. Ezek kiemelik a kebleket, elrejtik a karcsú derék hiányát, a domborodó pocakot pedig csak sejtetik.  Napjainkban sokszor látunk olyan sportos kismamákat is, akik szorosan testre tapadó, mindent láttató nadrágot, felsőt viselnek. A sztreccs anyagok térhódítása lehetővé teszi, hogy a meglévő ruhatárából sokáig öltözhessen az is, akinek fokozatosan növekszik a pocakja. Ma számos irányzat, trend él, de ezektől függetlenül az a legfontosabb, hogy saját maga és közvetlen környezete szemében csinosnak érezze magát a kismama, így tehát bátran vegyen fel bármit, ami tetszik – ha az egészséges és kényelmes viselet.

Kényelmes és egészséges

Hogy mi a kényelmes, azt elég könnyű eldönteni, de mitől egészséges egy ruha? Például az alapanyagától. Áldott állapotban kiemelten ajánlottak a jól szellőző természetes anyagok, például a pamut, a gyapjú, a vászon. A megnövekedett pocak miatt a meglévőkből csak az apró, has alatti bugyikat tudja viselni az előrehaladott állapotban lévő kismama. Hűvös időben tehát – akár divat, akár nem a „nagyibugyi”- szükség van speciális, magas, rugalmas és nem szorító bugyira is, amibe belefér a has. Okos divat a (nem túl szoros!) derékmelegítő is, ami szintén jól védheti a pocakot illetve a derekat, azokon a részeken is, amit nem takar a fehérnemű. Várandósság idején a tangát jobb félretenni, mert a bevágódó vékony pánt bizony közvetítheti a kórokozókat a végbélnyílás és a hüvely között.

A megnövekedett kebleknek ideális alátámasztást és tartást nyújtó – szélesebb pántú – nem szorító, jó nedvszívó anyagból készült, kismamáknak való melltartót is be kell szerezni. Alapszabály, hogy semmi se szorítson, a rugalmas anyagokat se feszítsük a végső nyúlásig. A túl szoros holmi nemcsak kellemetlen, de ebben az állapotban komoly rosszullétet is kiválthat.

A fehérnemű mellett talán a legfontosabb ruhadarab, amit érdemes beszerezni, a változtatható hasbőségű kismamanadrág. Ha valaki harisnyanadrágot szeretne húzni, abból is a kifejezetten várandósok számára készült, hasbetétes típust válassza.

Mivel a többletsúly többletterhet jelent a gerincnek, a megfelelő, jól szellőző, kellő alátámasztást nyújtó, 3-5 cm sarokmagasságú lábbeli elengedhetetlen. A klasszikus, bokát is tartó kismamacipő is jó szolgálatot tehet, de számítani kell arra is, hogy az utolsó trimeszterben a befűzéséhez lehet, hogy segítséget kell majd kérni. A cipőnek sem szabad szorítani, mert ez nagyon rontja a láb keringését. Az sem ritka, hogy a várandósság idején akár egy teljes mérettel nagyobb cipőre van szükség, de aggodalomra nincs ok, mert a szülés, szoptatás időszaka után általában visszaáll az eredeti méret.

Praktikus szempontok

A praktikum is egyfajta kényelmi feltétel. Ruha, cipő beszerzésénél nem árt arra gondolni, hogy könnyű legyen fel- és lehúzni, mert eljön az idő, amikor lehajolni képtelenség, és szinte minden mozdulatra ”lusta” az ember. A vizesedő, dagadó lábak nem biztos, hogy beférnek szandálba, cipőbe, csizmába, ha bőségük valamilyen formában nem változtatható.

Máskor is szerencsés, de áldott állapotban különösen előnyös, ha könnyen kezelhető, gépben mosható, vasalást nem igénylő darabokat szerzünk be.

Szerencsére ma nagy divatja van az internetes kereskedéseknek, baba-mama turkálóknak, garázsvásároknak, ahol olcsón minőségi, kifejezetten kismamáknak készült darabokat szerezhetünk be, illetve később továbbadhatjuk, ami nekünk már nem kell.

Az új ruhadarabokat úgy jó válogatni, hogy azok később is használhatóak legyenek. Ebből a szempontból szerencsés választás a rugalmas, elasztikus szállal készült holmi, az övvel összefogható, lágy esésű bővebb fazon, és az áthajtós típusú, így változtatható bőségű ruha, felső, vagy kabát.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search