Császármetszéssel szülni

 In Szülés és gyermekágy

 

Császármetszéssel szülni

A császármetszés olyan potenciális komplikációkat is feltételez, amely halálos lehet az anyára vagy a gyermekre, ezért az orvosok általában csak a szükségesnek tartott esetekben alkalmazzák. A legtöbb esetben időben lehet tudni, hogy ha a szülés császármetszéssel fog történni, de lehet egy sürgősségi operáció is azoknak a problémáknak a függvényében, amelyek a vajúdás alatt merülnek fel, amelyek meggyőzik az orvost, hogy késedelem nélkül forduljon ehhez az intézkedéshez.

Több oka is van, mint például szívbetegségek, túlzott magzat térfogat, fertőzött medence, terhességre vonatkozó egyedi komplikációk, a magzat szenvedése, placenta praevia (mélyen tapadó méhlepény), a magzat rendellenes megjelenése, farfekvéses magzat, stb.

Érzéstelenítés császármetszéses szülés alkalmával

A császármetszésre való felkészülést két módon lehet megtenni:

epidurális érzéstelenítéssel, amelynek során tudatodnál lehetsz az egész műtét alatt és amely lehetővé teszi azt, hogy a szülést követően a karjaidba foghatod gyermekedet, mely előnyös számodra is, de még inkább a babának. Az epidurális érzéstelenítés esetében általában egy paravánt szerelnek össze, amely elválaszt a sebésztől.

• általános altatásban, amelyeket bizonyos esetekben rendelhetnek el.

Maga a műtét

• infúzió és vizelet szonda beszerelését követően kezdődik csak el.

Egy vízszintes bemetszést ejtenek a szeméremszőrzet vonala felett, amelyet előzőleg leborotválnak. A bemetszést követően a sebész lecsapolja a magzatvizet és kiveszik a babát. Ezt néha fogóval végzik. Miután kivették a méhlepényt is, karodba veheted a babát, ha nem általános érzéstelenítésed volt. A műtét általában 5 percet vesz igénybe és körülbelül 20 percre van szükség a seb elvarrására. Gyógyulás után a varrás szinte láthatatlan.

Nem sokkal a császármetszés után arra fognak kérni, hogy sétálj és végezz könnyű mozgásokat. Ne félj attól, hogy kinyílik a seb. A rövid mozgások nem veszélyesek, ellenkezőleg, segítenek a gyors gyógyulásban. Kezdetben, állhatsz a lábadon, kezedet a metszésen tartva. A műtét után körülbelül 2 nappal könnyű gyakorlatok javasoltak és még egy nappal azután, amikor elméletileg levették a kötést, fürödhetsz is. A szálakat, ha nem felszívódóak, általában a műtét után 5 nappal veszik ki.

Jó ha amennyire lehetséges, elkerülöd az erőfeszítéseket és a túlterhelést, legalább egy 6 hetes időszakra. A sebhely 3-6 hónap alatt fog csökkenni és lehetséges, hogy nem is lehet megkülönböztetni első látásra.

Sok nő választja ezt a szülési módot a félelem miatt, a szülés miatti szörnyű fájdalmak miatt. Ennek a ténynek köszönhetően vált a császármetszés szülés választható lehetőséggé. Másoknak azonban, akik számára a császármetszés nem egy opció, hanem sürgősségi intézkedésként szabják meg, csalódást jelképezhet, frusztrációt és árulást azzal a reménnyel, hogy természetes szülésben lesz része.

Bárhogyan is, az a lényeg, hogy biztonságosan lépj ki ebből a tapasztalatból, kevesebb kellemtlenséggel számodra és a baba számára, hogy egészségesnek, élettel telinek lásd és minél hamarabb a karjaid között tarthasd.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search