A szülés utáni depresszió

 In Szülés és gyermekágy

szülés utáni depresszió

A szülés utáni depresszió

A szülés utáni depresszió eltérő módon jelentkezhet és a tünetek súlyosságától függően több különböző típusa ismert. A szülést követő negatív érzelmi állapotok közül a leggyakoribb gyermekágyi lehangoltság (amelyet az angol nyelvű szakirodalom baby blues néven tart számon) és a szülés utáni depresszió, de egyes esetekben akár a legsúlyosabb formája, a szülés utáni pszichózis is előfordulhat.

A szomorúság és a rossz közérzet, amit az újdonsült anyuka érez a gyermekágyi időszakban enyhe vagy akár súlyosabb tünetekkel járó depresszióhoz vezethet. A szülés utáni depresszió megnyilvánulási formái közé tatozik a szorongás és az érzés, hogy új felelősség meghaladja az anya képességeit. A legjobb ilyenkor más anyákkal beszélgetni, vagy olyan személyekkel akikben megbízik és támogatást nyújthatnak, mint a család és a barátok. Ami veled történik az csodálatos, gyönyörű dolog és ez mindig mosolyt kell hogy varázsoljon az arcodra, nem pedig szomorúságot! Sok nő átmegy ezen az állapoton szülés után, van aki könnyebben és van aki nehezebben veszi az akadályokat. Az enyhébb tünetekkel járó gyermekágyi lehangoltság (baby blues) általában nem tart tovább pár napnál vagy egy hétnél, és a legtöbb kismama a család segítségével túl tud jutni a kritikus időszakon. Azonban ez az állapot is fokozott odafigyelést igényel, mivel akár egy komolyabb probléma előjele is lehet, amely esetben már szakértői vagy orvosi segítségre is szükség lehet.

 

A szülés utáni depresszió tünetei

Álmatlanság, sírás, fáradtság és sötét gondolatok csupán csak néhány tünete a baby blues-nak. Ezeket nem szabad figyelmen kivül hagyni, mert az anya ilyenkor elhanyagolhatja a gyermeket, nem beszélve a családról vagy saját magáról.

Ahhoz, hogy könnyebben megérthesd ezt a betegséget, amin egy anya megy keresztül a szülés után, összehasonlítjuk a menstruációs ciklus első napjával. Egy kicsit ideges vagy, ingerlékenynek, fáradtnak érzed magad. Próbáld meg ugyanezeket a változásokat  elképzelni egy olyan nő szervezetében, amelyik most élte meg a szülés csodáját. Ha egy normális menstruációs ciklus ilyen hatással bír,  képzeld el mekkora vihart okozhat egy szülés a nő szervezetében.

Ezek az állapot néhány nappal a szülés után jelentkezik és általában 2 héten belül el is múlik, amikor a hormonális egyesúly visszaáll és a radikálisnak számító változások az életedben kezdenek megszokottak lenni.

 

A szülés utáni depresszió súlyosabb változatai

Nehezebb kezelni és komolyabb a szülés utáni depresszió másik formája, amely  a “baby blues” súlyosbodását jelenti. Ilyenkor a boldogtalanság és a szorongás szintje megemelkedik és veszélyessé is válhat. Az anya elhanyagolja gyermekét és nem érdeklik a mindennapi tevékenységek. Ebben az esetben feltétlenül szükséges az orvoshoz fordulni, tanács vagy kezelés céljából.

Ha nem kezelik, ez az állapot akár egy évig is eltarthat. Nem beszélve a családi támogatás fontosságáról, ami nélkülözhetetlen mindig és minden időben.

A szülés utáni depresszió (PPD) tüneteit nagyon komolyan kell venni. Az apák se hagyják figyelmen kívűl az itt leírtakat, mert a szülés utáni depresszió megjelenhet férfiaknál is (statisztikák szerint az apák 4%-a megy keresztül ezen a betegségen).

A szülés utáni pszichózis eltérő a másik két esettől a súlyossága miatt. Az anyáknak lehetnek hallucinációi (leggyakoribb), delírium vagy a külvilággal való teljes kapcsolatvesztés is fellőphet. Ezt kizárólag gyógyszerel lehet kezelni és azokban az esetekben, amikor a betegség előrehaladott állapotában van, akár kórházba is utalhatják a kismamát. Nyilvánvaló, hogy az anya nem kerül egyik pillanatról a másikra ebbe a helyzetbe. Először a depresszió jeleit mutatja, melyet kezelni lehet még amikor enyhe formájában mutatkozik meg.

A statisztikák azt mutatják, hogy az anyák közel fele, akik szenvedtek szülés utáni depresszióban, következő terhességüknél is fognak. A stressz is különösen fontos tényező a betegség kialakulásában.

Gyakran ezeket az érzéseket, különböző okok miatt, titkolják az újdonsült anyukák. Ha nincs étvágyad, ha úgy erzed fáradt vagy és sírni szeretnél minden ok nélkül, akkor tudd, hogy elről feltétlenül beszélned kell a családoddal, barátaiddal vagy más anyákkal. Fordulj bátran orvoshoz és mondd el neki pontosan, hogy mi történik veled. Férjednek vagy partnerednek is tudnia kell róla, ne zárd ki az életdből, végül is ő az aki szeret, akivel legtöbb időt töltesz együtt és aki mindent  megtesz a te és a baba egeszségéért!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search