Családi grillezés a kertben – tippek és tanácsok

 In Szabadidő, kultúra és szórakozás

A kerti grillezés jó lehetőség arra, hogy a család apraja-nagyja vidáman együtt tölthessen egy kellemes délutánt vagy hosszú nyári estét a szabadban. Igyekeztünk összegyűjteni számodra néhány alapvető biztonsági tippet és tanácsot, hogy semmi se ronthassa el a hangulatot és valóban mindenki kellemesen érezhesse magát.

 

Tippek a biztonságos grillezéshez

? Az egyik legfontosabb szabály, hogy sose grillezz fedett helyen, mit a garázs, zárt terasz vagy egy sátor! Az elektromos és gázgrillek kevésbé veszélyesek, azonban ezek használatakor is célszerű távol maradni minden olyan dologtól, ami meggyulladhat. Ha nyílt lángon, faszénen sütöd a húst, akkor vedd figyelembe a szél irányát és annak erejét is.

? A készüléket használat előtt alaposan tisztítsd meg és a grillezéshez kimondottan erre a célra szánt eszközöket használj. A normál konyhai eszközök nem minden esetben praktikusak és akár komoly égési sérülések is történhetnek használatukkor. Ha gázzal működő grillt használsz, akkor alaposan ellenőrizd a vezetékeket, hogy nem-e szivárog valahol.

? A biztonság kedvéért legyen a közelben valamilyen tűzöltó eszköz, ha a helyzet kezelhetetlenné válna a kerti grill körül. A nyílt tűz intenzitását ellenőrzés alatt tarthatod egy kis spriccelő vagy egy odakészített pohár víz segítségével, azonban a komolyabb helyzetek esetére legyen elérhető távolságban a kerti locsolócső vagy egy veder homok is.

? Egy hőálló kötény és hosszú kesztyű szintén jó társ lehet a “meleg” helyzetekben, illetve grillezéskor kerüld a bő, hosszú ujjú felsők viseletét is, mivel könnyen lángra kaphat.

? Fordíts fokozott figyelmet a gyerekekre! Soha ne engedd őket a grillhez nyúlni vagy a tűz körül játszani. Arra is figyelj, hogy a grill biztonságosan ki legyen támasztva, mert ellenkező esetben könnyen felborulhat.

? Érdemes fokozott óvatossággal bánni a tűz körüli tárgyakkal. Az előkészített húsok zsírja vagy a páclé könnyen lángra kaphat, de a műanyag edények, szalvéták, a cigaretta vagy gyufa is fokozottan tűzveszélyesek.

? A húst érdemes a sütés előtt több órával vagy akár egy nappal hamarabb is bepácolni, mivel így ízletesebb lesz és a sütés folyamatát is megkönnyíti. A sütés során számos baktérium is elpusztul, ezért figyelj oda, hogy az egyes szeletek közpe se maradjon nyers!

? Használat után alaposan tisztítsd meg a grillt és a használt eszközöket a ráégett zsiradéktól és egyéb szennyeződésektől. Így nem csak kellemetlen betegségeket előzhetsz meg, hanem a grillsütő és a többi használati tárgy élettartamát is meghosszabbítod.

 

családi grillezés
A családi grillezés szórakoztató időtöltés lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt,
csupán pár egyszerű biztonsági szabályt kell betartani.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search