5+1 tipp a biztonságos bringázásért

 In Szabadidő, kultúra és szórakozás

eisenkrammer károly1. A kerékpársáv mellett gyakran parkolnak autók – ilyenkor tartsd meg a biztonságos, ajtónyitásnyi távolságot! Tégy ugyanígy akkor is, ha nem kerékpársávon, hanem az út szélén haladsz!

2. Figyelj a szélső sávból jobbra kanyarodó autókra is, mert a kerékpárúton kevésbé vagy látható az autóvezetők számára. Útkereszteződéseknél mindig nézz hátra, hogy tudd, mi jön mögötted!

3. Hiába vannak a járművek visszapillantó tükrökkel felszerelve, mellettük, mögöttük vannak olyan területek, amelyeket rosszul, vagy egyáltalán nem lát a vezető. Ezt nevezzük holttérnek. Ez főleg a nagyobb teherautók, buszok esetében jelent veszélyt: figyelj arra, hogy soha ne állj meg egy kereszteződés előtt ilyen nagy járművek mellett! Balesetet okozhat, hogy a vezetőfülkéből nem látszik a bringás, és így kanyarodáskor a jármű alá kerülhet.

4. Mindig ügyelj arra, hogy jól mérd fel a féktávolságot, azaz a fékezés kezdete és a megállás közötti útszakaszt! Ez sok mindentől függhet, így a féktávolság megnőhet nedves, jeges úton, kaviccsal borított talajon, lejtőn. Természetesen a rosszul beállított fék is növeli a féktávolságot – indulás előtt mindig ellenőrizd a fékek állapotát!

5. Tarts megfelelő távolságot az útpadkától! Sok úthiba, csatornafedél, egyéb akadály kerülhet utadba az úttest szélén. Ha nem az út legszélén haladsz, nem kényszerülsz ezen akadályok miatt hirtelen irányváltoztatásra, így kiszámíthatóbb lesz a mozgásod.

6. Mindig figyelj oda a többi közlekedőre! Igyekezz szemkontaktust teremteni a forgalom résztvevőivel, így hamarabb láthatod, mi a szándékuk, és ők is látják rajtad ugyanezt!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search