A gyerekek és a gyozelem

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos!

Nincs abban semmi rossz, ha hagyod gyermekedet nyerni egyszer-egyszer, de vigyázz, hogy ne vegye észre a szándékosságot! Ha azt látja, hogy egy játék szabályait megváltoztatod miatta, azt fogja megtanulni, hogy a szabályok betartása nem annyira fontos, mikor a győzelemről van szó.

Az a tény, hogy hagyod nyerni gyermeket segít neki abba, hogy fejlessze az önbizalmát és érezze, hogy jó valamiben. Azonban azt is meg kell tanulja, hogy mit jelent veszíteni. A sikerélmény rendkívül fontos egy gyermek életében, értékelnie kell a játék szeretetét és a részvétel izgalmát is.

Ahelyett, hogy nyerni hagyod jobb megoldás, ha valamiféle előnyt ajánlasz neki még a játék kezdete előtt. Például, hogy kezdjen három lépéssel előrébb, mert még nem játszotta ezt a játékot vagy mondd azt, hogy mivel te már tapasztaltabb vagy és így szeretnéd kiegyenlíteni az erőviszonyokat.

Ha már megegyeztetek a szabályokban, akkor ne hagyd, hogy nyerjen, vagy változtassátok meg együtt a játékszabályokat úgy, hogy az maradjon igazságos. Ha nem akarja, hogy előnyt adj neki, de mindig sír, hogy veszít, akkor állítsd le a játékot! Keress olyan játékokat, melyekben legyőzhet téged különösebb segítség nélkül is.

 

gyerek sakkozik

 

Emlékezz, hogy az iskolakezdés előtt álló gyerekek nem feltétlenül gondolkoznak nyerésben vagy vesztésben, számukra maga a játék szórakoztató és izgalmas. Igyekezz ezt az nézetet megőrizni és ahelyett, hogy azon törnéd a fejed, hogyan hagyd nyerni, inkább arra figyelj, hogy legyen szórakoztató a játék. Számtalan olyan játéklehetőség van, ami nem a versenyről szól.

Ebben a szakaszban fontosabb, hogy a gyereket együttműködésre tanítsd, mint nyerni vagy veszíteni. Játszatok kirakóst, építsetek tornyokat, vagy készítsetek együtt állatokat gyurmából.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search