Biztonságosak a műanyag cumisüvegek?

 In Egészség és életmód

baba táplálása cumisüvegből

Aggódni kellene a műanyag cumisüvegekben található BpA miatt?

A válasz: Nem.

Rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, a jelenlegi BpA-nak való kitevési szintek nem jelentenek azonnali kockázatot a gyermekek vagy csecsemők egészségére. Ennek ellenére, 2008-ban kiadtak egy jelentést, mely aggodalmat keltett azzal kapcsolatban, miszerint a BpA befolyásolja az agyat és hatással van a magzat, a csecsemő és gyermek viselkedésére és prosztatájára.

Ha babádnak olyan cumisüveget szeretnél vásárolni, mely nem tartalmaz BpA-t, kerüld a polikarbonát anyagú (PC, a háromszög szimbólumban 7-es jelölés) termékek. Helyettük válaszd a biztosan BpA-mentes cumisüveget vagy polipropilén anyagút (PP, a háromszög szimbólumban 5-ös jelölés).

Cumisüvegek és kiegészítői: mit kell tenned és mit nem?

• Ne fertőtlenítsd minden használat előtt a baba cumisüvegét és cumiját. Ez csak a múltban volt szükséges, amikor a városok által nyújtott víz nem volt olyan tiszta, mint most.

• Az új cumisüvegeket fertőtleníteni kell forró vízben, öt percen keresztül. Aztán moshatod mosogatógépben vagy kézzel forró vízben, mosogatószerrel. Ilyenkor fontos jól kiöblíteni.

• Cseréld ki az üvegeket vagy cumikat, ha észreveszed, hogy bizonyos modellek nem felelnek meg a gyerek igényeinek.

• Cseréld ki az üveget, ha meg van repedve vagy horpadt.

• A műanyag cumisüveget is cseréld ki, ha repedt, törött, kifakult vagy kellemetlen szaga van.

• A cumiját akkor cseréld ki, ha kifakult vagy károsodott (egy károsodott cumi fulladásveszélyt jelenthet), vagy ha a tej hamar kifolyik belőle. Az áramlás tesztelése érdekében fordítsd a palackot fejjel lefelé. Csak néhány csepp tej kell kifolyjon. Ha több is kifolyik, azt jelenti, hogy a lyuk túl nagy, és gyermeked több tejet kap, mint amennyit le tud nyelni.

• Nem fontos cumisüveg melegítőt vásárolnod. Sokkal könnyebb és olcsóbb, ha pár percig forró vízben tartod a cumisüveget.

Emlékezz, hogy ne melegítsd a cumisüveget közvetlenül a mikrohullámú sütőben, mely forró pontokat alakíthat a folyadékban, mivelhogy a mikrohullámú sütő egyenetlen hőteljesítménnyel rendelkezik.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search