A szoptatás, mint fogamzásgátló módszer a szülés után

 In Egészség és életmód

szoptató-anya

A szoptatás, mint fogamzásgátló módszer a szülés után

A szoptatás csak akkor hatékony szülés utáni fogamzásgátló módszer, ha egyéb feltételek is teljesülnek, és ha az esetleges hibákat kerüljük, akárcsak bármely más módszernél.

A szoptatás késlelteti a menstruációt. Szülés után az első ovuláció az első menstruáció előtt történik, és ha kizárólag erre a módszerre hagyatkozol, létezik egy 10%-os kockázat, hogy ebben az időszakban termékeny lehetsz, és teherbe eshetsz.

A szoptatás mint fogamzásgátlás hatékonysága 98-99%-os. Ez csak akkor alkalmazható, ha a következő feltételek teljesülnek:

• a szülés óta nem volt egy menstruációd sem

• szoptatni kell a babát szükség szerint éjjel-nappal, egyéb kiegészítő táplálás nélkül. Ez legkevesebb tíz rövidebb vagy hat hosszabb szoptatást jelent 24 órán belül, kevesebb mint hat óra szünettel és cumisüveg használata nélkül.

• a baba 6 hónaposnál kisebb

Amint a feltételek változnak a szoptatás során, például szilárd ételt is bevonsz a táplálékba és még nem volt menstruációd, ez a módszer továbbra is hatékony marad, ha figyelmes vagy az első ovuláció jeleire. Ennek megjelenését meg tudod határozni egyéb, termékenységet ellenőrző módszerrel.

Ha a fentiek segítségével alkalmazod ezt a módszert, annak a kockázata, hogy teherbe esel újra kb. 2%, akkor is, ha a szoptatott gyerek 6 hónaposnál nagyobb.

Ha életbevágóan fontos, hogy ne ess újra teherbe, javasolunk egyéb fogamzásgátló módszereket is, mint amilyen az óvszer. Ha diafragmád van, fontos, hogy tartsd szem előtt testsúlyváltozásaidat, mely befolyásolhatja a helyzetet.

Mivel az ösztrogén elnyomja a szoptatást és gátolja az anyatej termelődését, olyan fogamzásgátló tablettát lehet használni, amely csak progeszteront tartalmaz (minipill).

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search