Bélelzáródás gyerekeknél

 In Betegségek - tünetek és kezelések

Mit tehetsz, ha a gyermeked bélelzáródásban szenved?

A bélelzáródás akkor jelenik meg, mikor a belek egy része beredőződik egy teleszkóphoz hasonlóan, a többi bél egy másik részére. Általában a bélelzáródás akkor szokott megtörténni, ha a vékonybél alsó része a többi bél által nyomva van. Amikor a bélfalak egymáshoz érnek, begyulladnak és a bél elzáródik. A véráramlás ez illető hely felé blokkolva van, ami vérzésekhez, illetve a nyálkahártya váladékozásához vezet. Ez véres hasmenéssel járhat, ami e betegség speciális aspektusa.

Ez a típusú a leggyakrabban előforduló bélelzáródás, amely a 6 év alatti gyerekeknél, de főként a 3 és 12 hónap közötti csecsemőknél jellemző. A betegség megjelenhet nagyobb gyermekeknél is, amikor a vakbelük begyullad. Ami a statisztikát illeti, ez a betegség kisfiúknál gyakrabban fordul elő, mint kislányoknál.

Pontos okai sajnos nem ismertek, de általában légúti vagy bélrendszeri megbetegedések után szokott megjelenni.

A betegség tünetei

Azok a gyerekek, akik bélelzáródásban szenvednek, általában egészségeseknek néznek ki. Hirtelen jövő, nyilalló hasi fájdalommal kezdődik e betegségük. Ezek a rohamok hasonlítanak egy szélgörcshöz, amiért a baba erősebben felsír, és nyugtalan kezd lenni. A 10-20 perces rohamok között a gyermek egészségesnek tűnhet.

A sírásokat hányás és hasmenés kíséri. A hányás zöld színű lesz, az elzáródott belek miatt felhalmozódott epétől, amely a gyomorba ömlik. A hasmenés vizes állagú, de 12-24 óra múlva átváltozik véressé és nyálkássá.

Ahogy az idő telik, a gyermek egyre nyugtalanabb és gyengébb lesz, a hasa megdagad, és érintésre fájdalmat érez.

Megjegyzendő, hogy nem minden gyermek produkálja ezt a három klasszikus tünetet a bélelzáródás során.

Szövődmények

Ha a betegség nincs minél gyorsabban kezelve, súlyos következményei lehetnek. A sok hasmenés és hányás a gyermek kiszáradásához vezethet. Továbbá, a bélfal elhal a véráramlás korlátozása miatt, hozzájárulva az esetleges bélrepedésekhez. Ha ez megtörténik, a széklet a hasban ürül, kiváltva ezzel más fertőzési lehetőségeket is.


A bélelzáródás kezelése

Ha erre a betegségre gyanakszol, minél gyorsabban fordulj orvoshoz vagy hívj mentőt! Az orvos meghallgatja a betegség tüneteit és lefolyását és megvizsgálja a beteget. Különböző analízisekre van szükség, hogy meghatározhassa és felállíthassa pontosan a diagnózist.

Ha a bélbegyűrődés még megtalálható a vastagbélben, egy báriumos vagy levegős beöntéssel helyileg próbálják visszafordítani a betegséget. Az esetek többségében a beöntés elégséges és a vastagbél visszafordul eredeti helyzetébe. Ha a kezelés nem sikeres, akkor sajnos műtétre van szükség, az elzáródás megszüntetéséért.

Az elzáródás kezelése után a gyermek még a korházban kell maradjon, amíg a belei el nem kezdenek ismét normálisan működni.

A betegség megelőzése

Az bélelzáródást lehetetlen megakadályozni. Azonban, hogy a szövődményeknek elejét vedd, tudnod kell, hogy a kisbabád periodikus sírásai komoly és jellegzetes tünete lehet e betegségnek.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search