Vakbélgyulladás

 In Betegségek - tünetek és kezelések

vakbélgyulladás_gyerekA vakbél egy ujjforma zsákocska, a vékony és vastagbél találkozásánál. Ha ennek a zsákocskának a szája, bejárata elzáródik, a vakbél begyullad, és fájdalmat okoz. A baktériumok, amelyek elzárják a vakbél bejáratát, megfertőzhetik ennek a résznek a szöveteit. Ha nem kezelik, a vakbél kiszakadhat, és a gyulladás a hasüregbe és a vérbe is eljuthat.

A vakbélgyulladás körülbelül a lakosság 5%-át érinti. Minden korban előfordulhat, de serdülőkorban és fiataloknál gyakoribb. A leggyakoribb hasüregi műtétnek számít.

A betegség jelei és tünetei

Gyerekeknél és fiatal felnőtteknél ennek a betegségnek hasonlóak a jelei más betegségekéhez: az akut bélfertőzés (ami a beleknek vírusok- és baktériumok okozta gyulladása), székrekedés stb.

A vakbélgyulladás egy enyhe lázzal kezdődik, étvágyvesztéssel és köldök körüli fájdalommal. A fájdalom eleinte változó, de idővel erősödik, majd állandósul. A hasi fájdalom megjelenése után előjöhet hányinger és hányási öklendezés. A gyerekeknél társulhat hasmenéssel vagy gyakori vizeléssel.

Pár óra múlva a fájdalom a jobb oldali alhasban jelentkezik. A fájdalom áttevődése jelezheti, hogy a gyulladás a vakbélről a hasüregbe is elterjedt.

Szövődmények

Ha ez a probléma nem lesz gyorsan diagnosztizálva és kezelve, a gyulladt és elzáródott vakbél kiszakadhat, ezáltal a genny a vakbélből a hasüregbe kerül. Ez hashártyagyulladást okoz, a hasfal belső részét bélelő hártyának a gyulladását.

Ha a fertőzés a hashártyára terjed át, a gyerek betegebb lesz, a fájdalom eldurvul, és nagy láz jelenik meg. Gyomra kemény lesz és nagyon fájdalmas már érintésre is. Ez a helyzet a gyerek életére nézve is veszélyes lehet, ezért azonnal kórházba kell vinni.

Kezelés

Legtöbb gyerek, akinek hasi fájdalma van, nem vakbélgyulladásos, de ha valami jel erre utal, orvoshoz kell vinni. Ahhoz, hogy a diagnózist felállítsa, az orvos elvégez néhány vizsgálatot, röntgenezést és vérvizsgálatot, de egyik teszt sem bizonyíthatja 100%-ban a betegséget. Ha a diagnózis nem végleges, az orvos beutalhatja a gyereket megfigyelésre.

Nem kell a gyereknek fájdalomcsillapítókat adni, amíg az orvos nem vizsgálja meg. Ezek elrejthetik a tüneteket, és a betegség továbbfejlődhet anélkül, hogy megállapíthaó lenne.

Ha vakbélgyulladása van, a gyereket meg kell műteni, hogy a gyulladt vakbelet eltávolítsák. Ez egy egyszerű, szokványos műtéttel megoldható, ami a hasfal átmetszését igényli, de laporoszkópos műtéttel is operálható. Ez kevésbé invazív, és egy kis videokamera bejuttatását feltételezi néhány pici bevágáson keresztül.

A műtét mellett a gyereknek szüksége lesz intravénás folyadékbevitelre is, fájdalomcsillapítókra és antibiotikumokra. Normál esetben a gyerek 2-3 nap múlva hazamehet. Hosszabb ápolás csak akkor szükséges, ha a vakbél már át volt szakadva.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search