A szájpenész

 In Betegségek - tünetek és kezelések

A szájpenész egy olyan szájfertőzés, amit a Candida albicans nevű gomba okoz. Leggyakrabban újszülötteknél és csecsemőknél jelenik meg. Ez a gomba mindig jelen van a szájüregben, de bizonyos körülmények között elszaporodhat. Akkor szaporodik el, amikor a gyerek beteg vagy antibiotikumos kezelést kap.

A betegség tünetei és jelei

A penésszel való megfertőzés után szabálytalan foltok jelennek meg az arc belső részén, a nyelven, az ajkakon, az ínyen, vagy a szájpadláson. A foltok alatt a szövet piros és könnyen vérzik. A gyereknek fáj a torka és nehezen nyel.

Szövődmények

Ha a penész fájdalmas és nincs kikezelve, a gyerek kiszáradhat, mert nem tud ennivalót fogyasztani.

A szájpenész kezelése

Ha a gyerek megfertőződik, orvoshoz kell fordulni. Az orvos fel fog írni gyógyszert a kezeléshez. Ez általában valamilyen csepp, amit a gyerek szájába kell csöpögtetni.

A kezelés egy hétig tart, de akkor is meg kell ismételni, ha elmúlnak a foltok. Látogassátok meg az orvost, ha a gyerek étvágya nem tér vissza, és nem javul az állapota.

A betegség megelőzése

A szájpenész azoknál a gyerekeknél is jelentkezhet, akik antibiotikumot szednek. A cumik és a cumisüvegek sterilizálásával elkerülhető a fertőzés.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search