A gyerekek és a víz. Az első úszólecke

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

gyerek úszik
Alább olvashatsz a gyermekek úszókészségéről, hajlamairól az úszás elsajátítására a gyakorlat és tapasztalat függvényében, a kezdetektől addig, amíg könnyedén és biztonsággal úsznak.

Sok tényező befolyásolja a gyermek előrehaladását az úszás elsajátításában, mint: bizalom, tapasztalat, kényelem, motiváció, veleszületett képességek, a szülők hozzáállása. Kortól függetlenül a tanfolyam kezdetétől nagyon fontos a folyamatos beszoktatás, lépésről lépésre sajátítva el az úszás apróbb fogásait, készségét. Például hároméves korban a kisgyerek az első szintű készségeket fogja elsajátítani az első órákon. Íme, hogyan tanul meg a gyerek úszni életkorától függően:

Készségek, amelyeket a kisbaba különböző életkorokban sajátíthat el

A kisbaba 6 és 10 hónapos kor között
Megfelelő edzéssel megtanulja visszatartani a lélegzetét, amikor lemerül a víz alá. Aztán 12 hónapos kor körül egyes kisbabák képesek 5 másodpercig úszkálni egyik felnőttől a másikig, vagy éppen a medence széléig is, hogy ott megkapaszkodjanak. Képesek beugrani a vízbe a medence széléről. Közben szívesen részt vesznek játékban, éneklésben, örömüket mosollyal, kacagással fejezik ki. Hogyha a családnak nincs lehetősége ilyen edzésekre járni a gyerekkel, valamilyen más módon kell időben megbarátkozzon a kisgyerek a vízzel, ami könnyebbé teszi a későbbi úszóleckéket.

A kisbaba 19 és 24 hónapos kor között
Az eddig megtanult készségekre építve, megfelelő edzéssel megtanítható, hogyan ugorjon a vízbe a medence széléről, majd megfordulva hogyan ússzon vissza a medence széléig. 25 hónapos korig már több kitartást vehetünk észre a gyereknél.

A kisgyerek 28 és 36 hónapos korban
Már annyi tapasztalatra tett szert, hogy kezdi megtanulni, hogyan tartsa vissza lélegzetét a víz alatt. Előfordulhat, hogy a gyerek elmerül és felszippant a vízből, ezért ajánlott a gyerekre hagyni, hogy mikor szeretné kipróbálni a víz alatt visszatartani a lélegzetét.

A nagyobbacskának számító, 3-4 éves korú kisgyerek megpróbálhat a hátán lebegni a vízben. Hároméves korától már gyakorolni lehet a hasra és hátra fordulást, négyéves kora körül megtanulja a háton lebegést. Megjegyzendő, hogy a gyerekek nagy része 3 éves kor alatt nem érzi jól magát a vízben a hátára téve. Ebben a korban a felszínen szeretnek úszkálni.

Egyesek a fenti teljesítményeket már fiatalabb korban is elérik, könnyedén és biztonságérzettel mozognak a vízben. De mindegyik gyermek másképpen reagál a dolgokra, ezért a szülő sohase kényszerítse olyasmire a gyereket, amit ő nem szeretne megtenni, vagy kényelmetlen neki. A háton lebegést például csak a tapasztaltabb, jobban edzett kisgyerekeknek tanítsák. Ezt a folyamatot a játékos és szórakoztató tevékenységeknél mutatják be.

Itt kell kihangsúlyozni, hogy a nem szabad a gyereket arra kényszeríteni, hogy a hátán lebegjen, mert ez rossz hatást, negatív érzést vált ki belőle. Hasonlóképpen ne kényszerítsük alámerülni a gyermeket, hogyha ő még nem kész erre, tehát nem szeretné. A cél az, hogy a gyermek biztonságérzetét megalapozzuk, megbarátkozzon a vízzel, hogy magabiztos, nyugodt úszóvá váljon, aki élvezettel van a vízben.

Az oktató is állandóan kedves és mosolygós kell legyen ahhoz, hogy a gyerek jól érezze magát a vízben. Az úszásoktató egész magatartása örömet, vidámságot kell kifejezzen, amikor a gyerekekkel dolgozik.

Különben a gyerek készségei az úszásban, biztonságérzete a vízben egyszerre fejlődik a gyerekkel. Ezért ajánljuk minél korábban, már babakorban elkezdeni az úszótanfolyamot. Bár az eredmények, az, hogy a gyermek mennyire élvezi a vizet, és milyen hamar mozog benne otthonosan, nagyban függ a kortól, de a gyerektől is. A jó hír az, hogy kellő kitartással és támogatással bármelyik gyerek képes megtanulni úszni. A biztos úszás, az otthonos mozgás a vízben életmentő készség és életmegtartó lehetőség, ha csak az egészségmegőrzésre, kikapcsolódásra, felfrissülésre gondolunk, amit már kisgyerekkorban érdemes megtanulni.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search