Babatorna és babamasszázs

 In Csecsemők és újszülöttek

baba-mamaMozgásfejlesztő babatorna

A baba magzatvízben meglehetősen könnyedén mozog, közvetlenül születése után a folytatja ezeket a véletlenszerű mozdulatokat, amelyek leginkább a kezek és a lábak rángatózásában nyilvánul meg. Ajánlott, hogy ezeket a rendezetlen mozdulatokat ne akadályozzuk meg szűk ruhadarabokkal, hanem hagyjuk, hogy a baba kedvére mozogjon.

Születése után egy-két hónapig az egészséges újszülött végtagjait nyugalmi helyzetben behajlítva tartja, kezecskéit pedig többnyire ökölbe szorítja, popsiját égnek emeli. Végtagjai ellenkeznek, amikor ki szeretnénk azokat egyenesíteni. Ez az állapot idővel lassan megváltozik.

 

Egy 2 hónapos babával már lassan elkezdhetjük az egyszerű gyakorlatokat, amit babamasszázzsal, friss levegővel és napsugarakkal is kiegészíthetünk.

A baba tornagyakorlatok a szervezet minden funkcióját serkentik, azonban legfontosabb hatása az idegrendszerre, az emésztőrendszerre és az izomzatra van. A babatorna segíti az áttérést a koordinálatlan mozdulatokról a tudatos mozgásra, amihez elengedhetetlen az idegrendszer egészséges fejlődése.

Először csak passzív tornával kezdjünk, ami azt jelenti, hogy követjük a gyermek mozgásait anélkül, hogy erőltetnénk a mozdulatokat. Ez leginkább a kevésbé fejlett babák számára hasznos, akiknek gyenge az izomzatuk.

Három hónapos koráig a baba többnyire véletlenszerűen mozog. Ebben a korban elkezdhetjük a hasára fektetni, így arra késztetjük, hogy fejét vagy kezeit megemelje, a hátát egyengesse. Ez a gyakorlat rendkívül hasznos, hiszen megedzi a hát- és nyakizmokat, amelyek később a gyermek tartásáért lesznek felelősek, amikor az ül vagy jár.

Három hónap után elkezdhetjük az úgynevezett irányított mozgást. Ez jelentősen segíti a gyermek fizikai és szellemi fejlődését. 3-4 hónapos kor után javasolt, hogy amennyiben ez lehetséges, a gyakorlatokat rendszeresen, ugyanabban az időben ismételjük meg.

Először a babatorna gyakorlatok ne tartsanak tovább 2-3 percnél, hogy ne legyenek megerőltetőek a baba számára. Lassacskán természetesen elérhetünk az akár 10-15 percig tartó gyakorlatokhoz is. A legjobb az, ha a fürdetés előtt fél órával tornáztatjuk meg a babát.

A torna akkor a leghatásosabb, ha a baba zavartalanul mozoghat. Célszerű meztelenre vetkőztetni, azonban arra mindképp figyelj, hogy elég meleg legyen a szobában, legalább 27-28 Celsius fok. Nyáron jobb, ha ezeket a gyakorlatokat a szabadban végezzük, azonban árnyékos helyen, ügyelve a nap káros sugaraira. A gyakorlatok végeztével a babát óvatosan takard be, nehogy megfázzon, ha kimelegedett.

Nyugtalan vagy lázas csecsemőt ne tornáztassunk vagy masszírozzunk!

 

Megnyugtató babamasszázs

A megfelelő eredmény elérése érdekében a tornagyakorlatok először babamasszázsal kellene kezdődjenek – gyengéd, körkörös vagy nyújtó mozdulatokkal.

Mielőtt a baba bőréhez érnél, melegítsd fel kezeidet, hogy érintésed kellemes legyen a számára. A végtagok masszírozása az ujjaktól induljon a karok és combok felé, amelyeket enyhe mozdulatokkal mozgassuk is meg kicsit. A lábak és a karok után olyan mozdulatokkal folytassuk, amelyek a mellkast és hasat stimulálják.

Nagyon gyengéden bánjunk a babával, közben beszéljünk hozzá vagy tegyünk be kellemes zenét, amitől a baba majdnem reflexszerűen fog mozogni. Nagyon fontos, hogy közben mosolyogjunk, legyünk jókedvűek, hiszen a babamasszázs csodálatos pillanatokat szerezhet anyának és babának is egyaránt.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search