A koraszülés

 In Csecsemők és újszülöttek

A koraszülés


A koraszülöttek jellmezői: súlyuk 2.5 kg alatt van, gyenge a sírásuk, élettelenek, fejletlenek nemi szervei, bőrük vékony és vöröses, pehelyszőrzet fedi a testüket.

A koraszülés okai

Az okok összefüggésben lehetnek az anya terhesség alatti egészségi állapotával, valamint a gyermek fejlődésével. Íme néhány tényező, ami koraszüléshez veztehet:
• többedik terhesség (vérnyomás növekedése, toxémia)
• méhen belüli gondok, mint malformació vagy méhlepény problémák, az anya egészségi gondjai (cukorbetegség, magas vérnyomás, krónikus szív- vagy veseproblémák), fertőzéses betegségek (hüvelyfertőzések, vizeletfertőzések vagy méhlepényfertőzések), anormális szerkezetű méh, túl fiatal vagy túl idős anyuka, farasztó munkahely, dohányzás és kábítószer-fogyasztás, nagy ütés a hasra vagy elesés, a méhlepeny túl korai leválása a méhről, túl nagy mennyiségű magzatvíz, idő előtti magzatburok-repedés.

A koraszülöttek egészségügyi problémái

A koraszülötteknek 2.5 kg-nál kevesebb a testsúlyuk, szervei nincsenek teljesen kifejlődve, ezért segítségre lesz szükségük a légzésnél, az étkezésnél, a testhőmérséklet mergőrzésében, és az immunrendszer megerősítésében.

Egy lista a lehetséges gondokkal koraszülöttek esetében:

légzőrendszer. A légzés rendszertelen és szakadozott, mert a tüdők még nem teljesen fejlettek, így képtelenek optimálisan működni.
emésztőrendszer. A koraszülöttet nem lehet szoptatni vagy cumival etetni, mert még nem tud nyelni. Az emésztőrendszer fejletlensége miatt akár az ételt sem képes megemészteni. Az enterocolitis a koraszülötteknél gyakori.
• a máj, a belek és a vesék fejletlensége
• a testhőmérsékletet szabályzó rendszer még eléggé fejletlen, így a csecsmő nem tudja megőrizni a szükséges hőmérsékletét.
• az imunrendszer is renkdívül fejletlen, így a bébi nagy veszélynek van kitéve a betegségekkel szemben, és ezeknek súlyos következményei lehetnek. Ezen okok miatt a koraszülöttet inkubátorban tartják, amíg el nem éri legalább a 2 kg-mot. Meglehet, hogy antibiotikumos kezelésre szorul.
szív- és érrendszeri problémák, csökkent pulzus, túl kicsi vagy túl nagy vérnyomás

A koraszülött gyermekek hosszantartó egészségügyi problémákkal küzködhetnek. Ezek annál súlyosabbak és tartósabbak lesznek, minél korábban született a gyermek.

Koraszülött típusok:
• 6 hónap előtt született gyerekek, akik túlságosan koraszülötteknek számítanak, a szervezetük még nagyon fejletlen és a túlélesi esélyük is elég kevés
• a 6-7 hónapban született bébik, akiket még nagy korszülötteknek is nevezünk, már tudnak egyedül lélegezni, mégis nagyon törékenyek még
• a 7-8-ik hónapban született bébik asszisztálás nélkül tudnak lélegezni, de még nincsenek túl a veszélyeken

A koraszülötteknek speciális kezelésre van szükségük születésük után. Figyelemmel kell követni a hőmérsékletet, a pulzust, vérnyomást, légzést, oxigénnel látják el, anyatejjel vagy azt pótló anyagokkal táplálják.

Figyelem, az anyatej nagyon tápláló és erősíti a gyermek immunrendszerét!

Az első évben a koraszülöttek nagyon jól utolérik a normális fejlődési standardokat, de hátranyban lesz (nem súlyosan) a piszicho-motoros fejlődésük. Egy 7 hónapra született gyermek egyéves korban való kapacitása olyan lesz, mint egy 7 hónapos csecsemőnek, aki normális időben született.

A koraszülötteknek nagyon nagy esélyük van a lemaradások bepótolására a modern technikák segítségével. Úgy a szülők, mint a gyermek szenvedésének elkerülése végett jobb, ha mepróbáljuk megelőzni a koraszülést.

Fontos a szülés előtti gondozás, gyakori orvosi vizsgálatok, egészséges étrend, a fárasztó munka és a hosszas lábonállás elkerülése. Ugyanakkor próbaljuk a stresszt is csökkenteni.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search