Az újszülött kori alacsony vércukorszint

 In Betegségek - tünetek és kezelések

újszülöttAz ingerlékenység, étvágytalanság és szapora légzés újszülött gyerekek esetében a csökkent vércukorszint jele is lehet. Ezt az állapotot azonban teljes bizonyossággal csak egy vérvizsgálat mutatja ki, ráadásul sok hipoglikémiás újszülött tünetmentes.

Ha gyermeked nem koraszülött és egészséges, kevésbé valószínű, hogy hipoglikémiás. Ha mégis fennáll a hipoglikémia veszélye, akkor sem kell aggódnod. A szülés után a szülésznő és a többi kórházi alkalmazott megfigyelik a baba általános egészségi állapotát, hogy jól étkezik-e, valamint egy vérvizsgálat segítségével ellenőrzik a baba vércukorszintjét. Ez utóbbi vizsgálatot egyes kórházakban csak akkor végzik el, ha a baba esetében magas a kockázati tényező.

Mi okozza a hipoglikémiát az újszülötteknél?

Hogy jól működjön a szervezet, minden sejtjének szüksége van szőlőcukorra (glükóz). A szőlőcukrot a fogyasztott élelmiszerből szerezzük be, az újszülött pedig az anyatejből vagy tápszerből. Fontos fenntartani egy normál cukorszintet a vérben. Egy ebéd elfogyasztása után, vagy kisbabák esetében szoptatás után, a vércukorszint növekszik, azonban a következő étkezésig lassan elkezd csökkenni.

A glükózhiány következtében azok a sejtek, amelyek a működésükhöz szükséges energiát alapvetően szőlőcukorból nyerik, éheznek. Mivel a legfontosabb ilyen szervünk az agy, így a hipoglikémia gyakran jár eszméletvesztéssel, valamint komolyabb következményekkel is.

A vércukorszintet a hormonok szabályozzák, különösképpen az inzulin, amely segít egyes sejteknek a szőlőcukor elraktározásában. Amikor minden rendben van, a hormonok normális határon belül tartják a vérben található cukorszintet. A baba vércukorszintje a szülés utáni első órákban csökken – ez egy természetes dolog. A legtöbb egészséges baba ezt könnyen átvészeli, az első szoptatás után pedig helyreáll a vércukorszint.

Egyes babák nagyobb  kockázatnak vannak kitéve, főleg ha a kismama cukorbetegségben szenved. A szervezet szülés közben több inzulint termelhet, ezáltal csökken a baba vércukorszintje. Az alacsony vércukorszintet rendszerint valamilyen okból kialakuló túlzott inzulintermelődés, ritkább esetben a máj cukortermelő képességének csökkenése okozza.

Az újszülöttek esetében magasabb az vércukorszint esésének kockázata, ha:
• a baba koraszülött vagy kicsi súllyal született
• a kismama túlhordta a terhességet
• légzési elégtelenség lépett fel a szülés során
• a baba valamilyen fertőzésben szenved.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search