Nyitott hátgerinc – spina bifida

 In Betegségek - tünetek és kezelések

Nyitott hátgerinc – spina bifida

A magzat gerincén egy záródási zavar, folytonossági hiány alakul ki, amelynek következtében a gerincvelő, ami a gerinc belsejében található, részben fedetlen és védtelen marad.

Több típusú nyitott gerinc létezik. A legegyszerűbb a gyerekek 5-10%-át érinti.

Ezekben az esetekben egy kis mélyedésen, egy születési nyomon, vagy a háton található szőrcsomón kívül, nincs egyéb látható elváltozás vagy probléma. Előfordul, hogy gyengeség, vagy a lábak zsibbadása lép fel, illetve a beteg nem tudja ellenőrzés alatt tartani a vízhólyagját.

A nyitott hátgerinc súlyosabb eseteiben a gyereknek születésekor egy hólyagféle van a hátán. Ha a hólyagban nincs agyvíz, az elváltozás nem súlyos vagy egyáltalán nem zavaró. Legtöbbször azonban a hólyagban agyvíz van és ez azt jelenti, hogy az agy károsodott vagy nem fejlődött ki teljesen. Súlyos rendellenességekhez vezet, bénuláshoz, az érintett csigolya alatti testrész teljes zsibbadásához, valamint a vizelet és székletürítés szabályozásának képtelenségéhez.

Hasonlóképp a gyerek gerince és végtagjai is elváltozásokat mutathatnak. A legtöbb nyitott hátgerincben szenvedő gyerek, ugyanakkor vízfejűségben is szenved.

Mi okozza a nyitott hátgerincet?

A nyitott hátgerinc akkor jelenik meg, ha a fogamzás utáni első hetekben az agyvelő és a gerincvelő nem alakul ki és nem fejlődik rendesen.
Senki nem tudja pontosan, miért történik ez, de úgy tűnik, hogy sok genetikai és egyéb tényező is közrejátszik benne.
A betegséget  ultrahangos vizsgálattal vagy amniocentézissel (magzatvízvizsgálattal) tudják megállapítani.

A nyílt gerinccel született gyermek gondozása

A nyílt gerinccel született gyerek gondozása a betegség fajtájától függ. A „rejtett” nyílt gerincű gyerekek nem igényelnek különösebb speciális gondozást, még az is lehet, hogy soha nem is fogják tudni, hogy van ilyen betegségük. Azokat a gyerekeket, akiknél a betegség egyszerűbb formáját állapítják meg, rögtön a szülés után megműtik, de hosszú távon valószínűleg nem lesz semmi komoly problémájuk.

Azok a gyerekek viszont, akiknél a betegség legsúlyosabb formája van jelen, szintén műtétre kerülnek, de továbbra is sok problémájuk lesz, és speciális gondozást igényelnek. A gondozás formája a betegségük súlyosságától függ.

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search