Az újszülött alvásigénye

 In Csecsemők és újszülöttek

Mennyi alvási időre van szükségük az újszülötteknek?

Az újszülöttek naponta 16 óránál is többet tudnak aludni. Néha képesek szünet nélkül egyfolytában 4 órát átaludni.

Mint minden embernek, a csecsemők alvásának is több fázisa van: az álmosság, a REM fázis (REM = rapid eye movement, gyors szemmozgásokat jelent lehunyt szemhéjak alatt), a felszínes alvás, a normális alvás és a mély alvás.

Ahogy a kisbaba növekszik, ébrenléti állapotai egyre hosszabbak lesznek. A szülők számára kisbabájuk 3-4 óránkénti ritmusos alvása sokszor fárasztó lehet, mert megzavarja őket a beidegződött alvásszokásaikban. Kis időre van szükség, mert a helyzet a baba fejlődésével megváltozik, és ahogy nő, egyre jobban kezd az anyaméhen kívüli élethez alkalmazkodni.

Megengedett, hogy a gyermek a szülők ágyában aludjon?

Az első hetekben a legtöbb anyuka kisbabájával egy szobában alszik. A válasz erre a kérdésre nagyon vitatott. Nem kétséges, hogy az újszülött igényli a szülői közelséget, amely kényelmet és nyugalmat kölcsönöz neki.

Továbbá megemlíthetjük, hogy a szoptatós anyák így nem kényszerülnek az ágyból kiszállni csecsemőjük etetésekor.

Mindezek ellenére a gyermekorvosok nem ajánlják a szülőkkel való együttalvást, mert a csecsemőknél fennáll a túlmelegedés veszélye, mivel még nem tudják hatékonyan szabályozni a testhőmérsékletüket.

Egy kis kerekes babaágy könnyen a nappaliba helyezhető, így a baba is egyedül nyugodtan pihen, és a mamája közelében is van.

Ha nem mozdítható el könnyen a babaágy, akkor nappal a csecsemő elalhat a babakocsiban is, az anya közelében.

Függetlenül attól, hogy hol alszik, az újszülött biztonsága kell legyen az első szempont mindig. Semmit ne helyezünk mellé, ami megakadályozhatja a légzésben!

Figyeljünk a plüssjátékokra is! Hogy ne kerülhessen sor arra, hogy a csecsemő megfulladjon vagy megsérüljön, távolítsunk el minden lehetséges huzalt, spárgát, fűzőt, fonalat, illetve minden tompa vagy éles tárgyat. Bölcsővásárlásnál győződjünk meg arról, hogy az európai normáknak megfelel.

Hogyan aludjon az újszülött?

Altasd az újszülöttet a hátán. A tanulmányok azt mutatják, hogy a bölcsőhalálok csökkennek, ha a babát a hátára fektetjük. Felcsavarhatunk egy törölközőt, amelyet a hátához rögzítünk, hogy stabilabban tudjon feküdni.

A hason altatás nem ajánlott, mert nagy a veszélye a légutak elzáródásának. A újszülött nem tudja kis fejét felemelni és visszalélegzi a már általa kibocsátott, elhasznált levegőt.

A koraszülött csecsemőknél, akik még sokat nyálaznak, a gyermekorvos tanácsát kikérve kell döntést hozni az altatási módszerről.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search