Az ébredési hőmérséklet módszere

 In Családtervezés és gyermekvállalás

ébredési hőmérséklet mérése

Az ébredési hőmérséklet módszere

A bazális hőmérő  ez egy olyan különleges, a tüszőrepedés idején használatos hőmérő, amely a hagyományos hőmérőhöz hasonló beosztású, de a skála számai nagyobbak, hogy könnyebben leolvasható legyen a bazális hőmérséklet. Segítségével megállapítható a peteérés időszaka.

Az ébredési hőmérséklet vezetése táblázatban

A táblázat első oszlopába írd be a menstruációs ciklus napjait (1-től 28-ig vagy tovább, ezt a menstruációs ciklusod hossza határozza meg), vagy szükség esetén tovább. Minden nap mellé írd be a dátumot és a pontos időt, majd a harmadik oszlopba pedig a rendszeresen mért ébredési hőmérsékletet (36,1°C – 37,4°C). A táblázat helyett grafikont is készíthetsz, vízszintesen a menstruációs ciklus napjait, függőlegesen pedig az ébredési hőmérsékletet jelezve. Minden napnak megfelel majd egy pont a grafikonon, ezeket összekötve kapod meg az ébredési hőmérséklet görbéjét.

Minden reggel, mielőtt az ágyból kikelnél, szájban mérd meg testhőmérsékletedet (lehet a hüvelyből is, de szájon át pontosabb), és írd le. A diagram akkor lesz pontos, ha minden reggel ugyanabban az órában méred meg testhőmérsékletedet.

Az ovuláció után emelkedni fog (0,2°-0,5° C). Miután három menstuációs cikluson keresztül végigkíséred a testhőmérsékleted változását, észrevehetsz olyan változásokat, amelyből tudni fogod, mikor kell megtervezni a jövőben a szexuális kapcsolatot, valamint azt, hogy az ovuláció rendszeres-e vagy sem.

Jó, ha a premenstruációs tünetek, valamint a szexuális együttlétek is fel vannak jegyezv

Ez a módszer nem azt mondja meg, mikor legyen szexuális kapcsolatod, mivel testhőmérsékleted az ovulációs időszak után magasabb. A táblázat célja kimutatni a termékenységi periódust.

A következő lépés egy  vérvizsgálat a hormonszint ellenőrzése céljából, vagy akár egy endometriális biopszia, melynek az a célja, hogy ellenőrizzék, elég felkészült-e a megtermékenyített petesejt beágyazódásához a méh nyálkahártyája.

Tanácsok az ébredési hőmérséklet helyes méréséhez

• Az első menstruációs napon testhőmérsékleted lassan csökken. Mérd le hőmérsékletedet ebben az időszakban. Ez nagyon fontos!
• Ne felejtsd el leírni az időpontot a megfelelő mezőbe.
• Használj digitális, speciális bazális hőmérőt, a hagyományos nem jó ebben az esetben.
• Mérd meg testhőmérsékletedet minden reggel, mielőtt kikelnél az ágyból. Tedde a hőmérőt nyelved alá, és tartsd ott 2-3 percig.
• Ne egyél és ne igyál semmit, mielőtt a hőmérsékletedet meg nem mérted.
• Tartsd nyilván a napokat, amikor szexuális kapcsolatotok volt.
• Regisztrálj minden premenstruációs tünetet a a táblázatban
• Írj be minden hidegrázást, lázat vagy betegséget.
• Kezdj új táblázatot, mikor egy másik menstruációs ciklus kezdődik.

Az hasonlő táblázatban jegyezd fel, mit eszel, milyen gyakran sportolsz, és a napi stressz szintjét is, mivel a  kávé, az alkohol, a diéta, a sport és az érzelmi stressz mind befolyásolják a menstruációs ciklust.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search