Hogyan takaríthatsz meg pénzt a terhesség alatt?

 In Családtervezés és gyermekvállalás

Hogyan takaríthatsz meg pénzt a terhesség alatt?

Mikor állapotos vagy a pénz nagy részét olyan dolgokra költöd, melyekre a babának szüksége lesz: pelenka, tejpor, ruhák, játékok, bútorok és számtalan más apróság, amelyre “szükség van”. Vannak azonban jó híreink is: nem kell bankot rabolnod a gyerek érdekében! Számtalan módszer létezik, amivel pénzt tudsz megtakarítani a babavárás időszakában, anélkül hogy mármi fontos kimaradna a babakelengye listáról.

Költségek a terhesség ideje alatt

Beszéljünk egy kicsit az orvosi költségekről. Abban az esetben, ha még nem vagy állapotos, de szeretnél az lenni, itt az ideje, hogy vigyázz már megelőzőleg: kezd el a terhességi vitaminok szedését (megvásárolható a legtöbb gyógyszertárban, nem vénykötelesek).

A magzatvédő vitamin összetételétől függően szükséged lehet plusz folsav bevitelre. Bebizonyították, hogy a folsav csökkenti a idegcsőzáródási rendellenesség megjelenésének kockázatát, ahogy más problémákat is, melyek hatással lehetnek a baba fejlődésére. Ha nem akarsz kiegészítőket szedni, igyál sok narancslevet, mert ez a legjobb természetes folsavforrás.

Szükséges minél egészségesebbnek lenned, hogy esélyt adhass a babának a normális fejlődésre. A jó egészségi állapot előny lesz nemcsak neked, hanem babádnak is (ez a legfontosabb), de segíthet a pénzmegtakarításban, melyet lehet, hogy orvosi számlára vagy utólagos speciális kezelésekre költenél.

Ha már állapotos vagy, ugyancsak ezek a dolgok érvényesek, neked kell egészségesnek lenned – így nagy esély van rá, hogy a baba is egészséges lesz. Vigyázva magadra, és szigorúan követve az orvosi utasításokat, elkerülheted bizonyos feszültséggel vagy alultápláltsággal kapcsolatos betegségek megjelenését, valamint a további orvosi látogatásokat.

Ha állapotos vagy, több dologra is gondolnod kell, nem csak arra, hogy egészséges légy: itt az ideje a terhességi vizsgálatok elvégzésének. Ha megfelelő orvosi biztosításod van, ezen tesztek egy részét fedezi a biztosító, de nem mindet.

Tudnod kell, milyen vizsgálatokat kell elvégezned. Minden tesztet külön meg kell fontolnod. Péládul: a magzatvíz-mintavétel olyan vizsgálat, melyet a kromoszóma-rendellenességek, veleszületett genetikai hibák és más betegségek szűrése érdekében végeznek el. Ezen teszt a 35 év feletti nők esetében ajánlott, és akik családjában már előfordultak veleszületett rendellenességek. Abban az esetben is szükséges a magzatvíz-mintavétel, ha huszonéves vagy és családodban nem jelentkeztek jelentős problémák? Valószínűleg nem.

Beszéld meg orvosoddal részletesen minden vizsgálati módszer előnyét és hátrányát. Ha ő űgy gondolja, hogy szükséges, akkor el kell végezned. Ha vannak olyan tesztek, amelyekről úgy gondolod, hogy nem szükséges, egyeseket ezek közül el is kerülhetsz, melyek valójában nem is szükségesek számodra. Ezáltal pénzt takarítasz meg.

 

A legdrágább holmik a baba számára

A lista hosszú: kiságy, babakocsi, járóka, biztonsági gyerekülés. Mindezen holmik nagyon költségesek lehetnek. Szükséges mindez?

? Kiságy: vásárolhatsz egy már használt kiságyat, de mégis biztonságosabb, ha újat vásárolsz. Tekintsd ezt befektetésnek és költs valamivel többet. Az újszülött az idő nagyrészét a kiságyban fogja tölteni

? Babakocsi: nem szükséges. Ez inkább terhet jelenthet, mivelhogy nehezen lehet betenni és kivenni a csomagtartóból, ráadásul nehezen birkózol meg vele, például karácsonyi bevásárlás esetén, a nagy tömegben. Babakocsi helyett válassz más babahordozási módszert, például babahordozó kendőt. A babahordozás sokkal olcsóbb és könnyen használható megoldás, mivelhogy kezeid szabadon vannak és közben csinálhatsz bármi mást.

? Bébikomp, járóka: nem szükséges. Kellemes, ha megvan, de boldogulsz nélküle is. Használj babáknak tervezett  rácsos kis kerítést vagy egy rácsas kiságyat.

? Gyerekülés: szükséges. A biztonsági gyermekülés rendkívül fontos a baba biztonsága szempontjából, ezért nem ajánlott használtat venni. Tájékozódj az árakkal és lehetőségekkel kapcsolatban.

Ha abban a helyzetben vagy, hogy sokat kell fizetned a kiságyért vagy más szükséges tárgyakért, válaszd a részletfizetési lehetőséget (elkezdheted törleszteni már akkor, amikor megtudod, hogy állapotos vagy). Így sokkal könnyebb neked is.

 

További tanácsok a pénzmegtakarítással kapcsolatban…

? Szervezz babakelengye-bulit (amennyiben a barátok vagy családtagok nem szeretnének szervezni egyet). Sok holmit fogsz kapni, rendkívül szükséges tárgyakat vagy olyanokat, melyeket nem engedhetsz meg magadnak. Kicseréltetheted azokat a tárgyakat, melyekből több van vagy melyekre nincs szükséged olyanokra, amelyekre valóban szükséged van. Csak a köszönőlevelekre kell kis pénzt költeni.

? A szülők, anyósok és apósok, illetve más rokonok boldogak lesznek, hogy hozzájárulhatnak költségeidhez, vagy teljesen kifizethetik a babának szükséges tárgyakat, főleg a költségesebbeket. Jelezheted is, hogy milyen tárgyakra van szükséged.

? Használd ki az akciókat, kuponokat, termékmintákat és más ingyen dolgokat. Sok weboldal létezik, melyek ilyen dolgokat kínálnak. Mielőtt elhagynád a babával a kórházat, lásd el magad a szükséges tárgyakkal. Sok kórház fel tudja ezeket ajánlani, mivelhogy rendelkezik termékmintákkal, pelenkával stb.

Egy gyermek nevelése nem kell feltétlen a szakadék szélére vigyen. Kevés kreativitással és találékonysággal biztosíthatsz a gyereknek mindent, amire szüksége van, nagy kompromisszunok nélkül.

Ki tudja, lehetséges, hogy a most megtakarított pénzzel ki tudod majd fizetni a gyerek későbbi oktatását.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search