Anafilaxiás sokk

 In Betegségek - tünetek és kezelések

Az anafilaxiás sokk a test több részén is megjelenhet. Ha nem kap azonnali kezelést a beteg, állapota életveszélyessé válhat.

Anafilaxiás sokkot több, allergiát okozó tényező válthat ki: a különféle rovarok csípése, gyógyszerek, vagy bizonyos élelmiszerek. Mogyoró, tojás, tehéntej vagy hal okoz a leggyakrabban anafilaxiás sokkot.

Az első jelek viszketés vagy különös érzés a szájban, az ajkakon és a torokban. Az arc a szemek körül megdagad, hasonlóan az ajkak, a száj, és viszket is. A szájban és torokban található nyálkahártya begyullad, és a beteg nem tud nyelni vagy lélegezni.

Az anafilaxiás sokk a vérkeringésre is kihat, a beteg bőre sápadt és hideg lesz, és verejtékezni kezd. A pulzusszám megnő, vérnyomása csökken, a beteg elájulhat.

Az anafilaxiás sokk más tünetei: gyomorfájdalom, hányás, hasmenés, gyomorgörcsök és letargia, elesettség.

Azok a gyerekek, akiknél már fellépett anafilaxiás sokk, maguknál kell hordjanak egy adag adrenalin injekciót, melyet maga a gyermek vagy a szülei is beadhatnak ilyen sokk esetén.

Az adrenalin egy olyan hormonkészítmény, amely kitágítja a légutakat, a légzést könnyebbé teszi, megemeli a vérnyomást és csökkenti az allergiás sokkot. Minden alkalommal, miután adrenalint kap a gyermek, sürgősen kórházba kell vinni.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search