Székrekedés gyermekeknél

 In Betegségek - tünetek és kezelések


Lássuk, mit tehetsz az ilyen problémák elkerülése érdekében a gyermek táplálkozását figylemmel kísérve:

1. Adj a gyermeknek sok vizet inni, ha pedig székrekedése van, étkezéskor gyümölcslevet.
2. Vonj be sok gyümölcsöt a gyermek étrendjébe – azok a babák, akik egyes gyümölcsöt visszautasítanak, előnyben részesítenek másokat. Próbálj meg többféle gyümölcsöt beiktatni és tedd változatossá a gyermek ízlése szerint.
3. Ne felejts el zöldségeket is bevezetnia táplálkozásába, még akkor is, ha trükkökhöz kell folyamodnod, mint a pürék vagy bizonyos zöldséges mártások.
4. Ha a gyermeked bilit használ, s még nem elég nagy a WC-hez, engedd, hogy pelenkát viseljen, hogy ne kelljen visszatartsa székletét – ez a székrekedés egyik gyakori oka.
5. Ha a probléma továbbra is fennáll, fordulj a gyermekorvoshoz, mert lehet, hogy vészhelyzeti megoldásként hashajtókra lesz szükség.

Az 5 hónaposnál idősebb babáknál a székrekedést a szilárd táplálékok bevezetése okozza. Amikor a baba emésztőrendszere kénytelen megemészteni bizonyos élelmiszereket, szervezete különböző módon reagálhat. A szilárd ételek bevezetésekor csökkentened kell a rizs és banán fogyasztását és szilvára, sárgabarckra, körtére kell váltanod – ezek a gyümölcsök emésztési elősegítő hatásuk miatt elismertek.

Szoptatás ideje alatt kevesebb gyermek székrekedéses. Ezek különösen azoknál a gyermekeknél fordulnak elő, amelyeket tápszerrel táplálnak. Ha ez előfordul, beszélned kell a gyermekorvossal a tejpor formulájának megváltoztatásáról, a székrekedést megelőzése érdekében.

Gyermekeknél a székrekedés fájdalommal és kényelmetlenséggel társul, így a megelőzés jobb, mint a kezelés.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search