Vérszegénység

 In Betegségek - tünetek és kezelések

Általában a vörösvértestek száma három okból kifolyólag csökkenhet: a gerincvelő nem termel elégséges mennyiségű vörösvérsejtet, a vörösvérsejtek elvesztődnek vérzés során, vagy más ok miatt elpusztulnak.

A vérszegénység elég gyakori betegség gyermekeknél. A gyerek étrendje kevés vasat tartalmaz – ez a vérszegénység legvalószínűbb oka a csecsemőknél és kisgyerekeknél. A vas a vörösvértestek képződéséhez szükséges, és vas nélkül a szervezet nem tud eleget termelni. A vitaminok, mint a B12 vagy a folsav hiánya miatt csökken a vörösvértestek képződése, ami vérszegénységhez vezet. A csökkent termelés más okai: egyes gyógyszerek hatása, vírusos gyulladások, ritka vérbetegségek, emésztési zavarok vagy más krónikus betegségek.

Nagyobb gyerekeknél vagy felnőtteknél a vérszegénység a krónikus vérhiány oka, ami a gyakori orrvérzés, menstruáció vagy belső vérzés nyomán alakulhat ki. Egyes örökletes betegség is okozhat vérszegénységet, mert a vértestek elpusztulását okozza. A drepanocitoza – krónikus vérszegénység – örökletes betegség, ami vérszegénységben nyilvánul meg. Thalasemia vagy 6GPD – egy másik örökletes betegség, amely a vörösvértestek elpusztulásához vezet, és ez szintén vérszegénységet okoz.

A betegség jelei és tünetei

Sok gyereknél a vérszegénység semmilyen tünettel nem jár. Másoknál sápadt bőr, gyors fáradás, energiahiány és állandó alváskényszer mutatkozik. Egyéb jelek a nehézlégzés, gyors pulzus és fejfájás.

A vas hiánya hosszú távon fejlődési lemaradást okoz, és tanulási nehézségeket a gyerekeknél és sedülőknél. A vas hiánya növeli a fertőzések veszélyét, csökkenti az étvágyat, és érzékenységet is okoz.

Szövődmények

Normális esetben a vérszegénység nem okoz szövődményeket, a fenti tünetek kivételével. Egyes vérszegénységgel járó betegségek, mint a drepanocitoza, lehetnek súlyosak is, és más szövődményt okoznak.

A vérszegénység kezelése

Ha arra gyanakszol, hogy gyermeked vérszegény, jó, ha orvoshoz fordulsz. A diagnózist egy egyszerű vérvétellel megállapítják.

A kezelés a vérszegénység formájától függ. Bizonyított vérszegénység esetén étkezési kiegészítőkkel lehet kezelni a betegséget. Ha a kisgyerek ilyen vasat tartalmazó élelmiszereket fogyaszt, fontos, hogy ne tejjel igya, mert az lasstja a vas felszvódását. Inkább igya a kiegészítőket C-vitamint tartalmazó természetes gyümölcslevekkel, amelyek gyorsítják felszívódásukat.

A vasat tartalmazó gyógyszerek elszínezhetik a gyerek fogait, ezért ajánlott minden alkalom után fogat mosni. Nem kell megijedni, az elszíneződés nem maradandó.

A kiegészítőket addig kell alkalmazni, amíg az orvos javasolja. A vörösvértestek szintjét a kezelés végén újra ellenőrizni kell.

Nem kell vasat tartalmazó étrendkiegészítőket adni a gyermeknek az orvos tanácsa nélkül. A vas túl magas szintje a szervezetben veszélyes lehet.

A legfontosabb dolog, hogy megtalálják a gyerek vérszegénységének okait. Ha ez a lányok esetében a nehéz menstruáció, jó valamilyen fogamzásgátló módszert alkalmazni, a vérzés csökkentése érdekében. Ha valamilyen gyógyszer a vérszegénység oka, az orvos eldönti, leállítja-e annak szedését.

A folsav és a B12-vitamin is előrható a vérszegénység egyes fajtáinak kezelésére. A vérszegénység egyes ritka fajtája kórházi kezeléssel oldható meg, mert ott speciális kezelést kaphat, mint például a vérátömlesztés.

A vérszegénység megelőzése

Szoptasd a gyereket legalább 6 hónapig, a vashiányos vérszegénység kiküszöbölése érdekében. Ha tejport adsz a babának, az tartalmazzon vasat is.

12 hónapnál kisebb gyereknek nem kell tehéntejet adni, mert ez belső vérzést okozhat, ami növeli a vérszegénység lehetőségét. Mikor a kisgyerek szilárd táplálékot is kezd fogyasztani anyatej vagy tejpor mellett, az legyen vasban gazdag, mint a vörös húsok. Az anyatejben található vas nem szívódik fel olyan jól, ha más étellel is keveredik.

Jó, ha a kisgyerek vasban gazdag ételeket fogyaszt. A gabonák fontosak vastartalom szempontjából, de a szárazbab, tojás, szárított gyümölcsök, mazsola, kajszibarack, szilva is.

Ne hagyj vasat tartalmazó ételeket a gyerek keze ügyében. A kisgyerek mindent a szájába tesz és a vasmérgezés súlyos is lehet.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search