Amit apának tudnia kell a vajúdásról és a szülésről

 In Szülés és gyermekágy

Amit apának tudnia kell a vajúdásról és a szülésről

Feltehetően fáradtabbnak érzi magát, mint máskor. Fájnak a lábai és a háta. Gyakran türelmetlen és izgul a gyermek jövetele miatt. Ugyancsak gondol a felelősségre, amit első, vagy adott esetben többedik gyereke születése jelent majd.

Az apa felelőssége ebben a nagyon érzékeny időszakban az, hogy támogassa és segítse partnerét. Ha nagyon közel a szülés dátuma, figyelmes kell lenned a jelekre.

Tudni azt, hogy mit jelent a szülés, hogy mire várhatsz, és a szülés szakaszai is fontos szerepet képviselnek az apa szerepéből.
A szülés képviseli az a folyamatot, mikor a partnered életet ad egy gyermeknek. A szülés során méhösszehúzódás következik be, ami kiváltja a méhnyak tágulását és a méhszáj megnyílását. A folyamat hatásaként a gyerek feje ki tud férni a nyíláson. A szülés idején a méhnyak ki kellene táguljon 10 centimétert és 100%-ban rugalmasnak kell lennie.

Tehát a szülés egy nehéz munka. Partnered túlterhelt lesz, nagyon fárasztó lesz az ő számára.

A vajúdás korai szakasza

Ideális körülmények között a szülés természetesen kezdődik. Biztosan tudhatod, hogy mikor van itt az igazi szülés ideje, ha a kontrakciók 10 percenként jelentkeznek. Ha a kontrakciók nem folyamatosak, de sűrűek, akkor ez egy hamis szülés jelei, vagy ahogy a specialisták hívják, Braxton-Hicks összehúzódások.

Ha a vajúdás nem zajlik le természetesen, akkor sok pár megpróbálja siettetni a folyamatot különböző módszerekkel. Néha a gyakorlatok, mint a sétálás vagy szobabiciklizés, elősegíthetik a vajúdás előidézését.

A szülészorvos választhatja, hogy előidézze a vajúdást egyes szintetikus oxitocin intravénás beadásával, ha az anya vagy a baba veszélyben van. Várj otthon, míg a gyerek felkészül a születésre, és hagyd a természetet, hogy kövesse a folyamatát!

A vajúdás kezdete

A vajúdás folyamata elég sokáig tart, tovább mint gondoltad volna. Ha a kontrakciók folyamatosak, 10-10 percesek, melyek 30-45 másodpercig tartanak, akkor partnered a szülés előtti vajúdás alatt van.

Ez a folyamat eltarthat néhány órát (néha több mint 24 órát). Fontos, hogy partnered hidratált legyen, és hogy megtartsa az erejét mindarra, ami következni fog. Így a te szereped mint támogató és útmutató az, hogy emlékeztesd, hogy igyon sok vizet és pihenjen.

Aktív vajúdás

Néhány óra korai vajúdás után a méhösszehúzódások sűrűbb időközönként lesznek és hosszabbak. A partnered orvosa fogja eldönteni, hogy a vajúdás mely szakaszában kell kórházba vidd. Ebben a szakaszban minden kontrakció egy vagy akár több percig fog tartani.
Általában vajúdás idején a méhnyak ki fog tágulni 6-7 centimétert és 70%-ig rugalmas lesz. A kórházi nővér rendszeresen ellenőrizni fogja a méhnyakat (az összehúzódások között).

Ekkor kell légy a legnagyobb segítség! Általában a kórházban jégkockat adnak neki, hogy egyen. Hidratálni fogja. Megmasszírozhatod a lábait és a hátát. Egy dolgot nagyon szeretnek a kismamák vajúdás idején, mégpedig egy masszázst egy teniszlabdával a hát alsó részén. Légy mellette és emlékeztesd, hogy mennyire szereted!

Átmenet

Ha azt hitted, hogy az aktív vajúdás nagyon erős, akkor meg leszel lepődve, mikor meglátod, mi fog történni a vajúdás átmenetében. A kontrakciók 2-3 percnyi időközönként történnek 90 másodperces időtartammal.

A dolgok felgyorsulnak, a kontrakciók egymás után jönnek, és az anyának nincs ideje, hogy közben lélegezzen. Ebben az átmeneti időben biztos lehetsz, hogy nagyon rosszul érzi magát. Nagyon rossz hangulatban lehet a helyzet felerősödése miatt. Ne végy magadra semmit abból, amiket mond ebben a szakaszban.

De az átmenet időszakának végső eredménye a 10 cm-es kitágulás és 100%-os rugalmasság. Ez a szakasz általában 15 perc és egy óra között tart, de esetenként akár tovább is eltarthat.

A kitolás

A vajúdás utolsó szakaszában az anya igazán érzi, hogy mit jelent a szülés! Megkülönböztetve attól, amit látsz a tévében, néhány nyomással a gyerek nem jön ki. Ez a szakasz tarthat egy órát vagy akár többet is.

Nehéz elhinni, de ez a rész természetes! Õ tudni fogja, hogy mikor és hogyan járjon el. Egészen biztos, hogy ez a legnagyobb dolog, amit a partnered tesz! Kell bátorítanod, dicsérned, és a végén tartsátok a gyermeket karjaitokban, és legyetek együtt egész életetek végéig!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search