A vízben szülés hátrányai

 In Szülés és gyermekágy

A vízben szülés hátrányai

Melyek a vízben szülés ellen szóló érvek?

Fertőzés
Fennállhat egy fertőzés veszélye a szülőmedencében. Miközben a gyermekedet tolod kifele, egyúttal kiürül belőled minden. Ez a dolog teljesen normális, és a szülésznő gyorsan eltávolítja azt. De ez nem feltételezi a fertőzésveszélyt. Mindezzel együtt, a vízben szülés nem steril és a legtöbb gyermek különböző organizmusokat vehet át az anya beleiből a szülés közben. A kutatások semmilyen különbséget nem azonosítottak a vízben, illetve a nem vízben történő szülés alatt kapott fertőzések szintje között. A kórházaknak szigorú szabályaik vannak a medence tisztítását illetően. Időszakos ellenőrzéseket végeznek, hogy megbizonyosodjanak a medence minden használat utáni higiéniájáról.

Kellemetlen környezet
Minden bizonnyal kellemetlenül fogod érezni magad a véletlenül kiszabadult belső részek miatt, a gyermek világrajövetelekor. Az a gondolat, hogy a szülész igyekszik eltávolítani a medencéből ezeket a maradványokat, hogy az valamennyire tiszta maradjon, kellemetlen lehet számodra. De ne felejtsd el, hogy a szülésznők már hozzászoktak ehhez a dologhoz. Nem kell aggódnod emiatt!

Csalódottság a fájdalmakat illetően
Csalódott leszel, amikor megtudod, hogy a szülőmedence nem teszi kevésbé fájdalmassá az összehúzódásokat. Ha azt tervezed, hogy az összehúzódások legnagyobb idejét a medencében töltöd, elbátortalanító lesz, ha ki kell jönnöd belőle fájdalomcsillapítóért, mint például az epidurális érzéstelenítés.

Megfigyelés és vészhelyzetek
Ki kell jönnöd a medencéből, ha az összehúzódások alatt komplikációk merülnek fel. Zavaró lehet számodra az, hogy ki kell jönnöd a vízből, és meg kell változtatnod a vajúdás folyamatát.

Abban az esetben kell elhagynod a medencét, ha:
• a gyermek szívverésének megfigyelése alatt probléma adódik
• a vajúdás nagyon lassan halad
• vérezni kezdesz vajúdás alatt
• felmegy a vérnyomásod
• felfedezik a magzatvízben a gyermek első ürülékét (meconium)
• piszkossá válik a medence vize
• úgy érzed, hogy el fogsz ájulni, vagy álmos vagy

A legtöbb vízben szülés probléma nélkül zajlik le, de ha vészhelyzet alakul ki, beletelhet egy kis időbe, mire kihoznak a medencéből. Ennek ellenére, a szülésznők úgy vannak kiképezve, hogy szembe tudjanak nézni ezekkel a helyzetekkel. Ismerik azokat a módszereket, amelyek segítségével hamar ki tudsz jönni, és megkapod a szükséges segítséget.

A vízben szülés hátrányai

A babák a vízben kezdenek el lélegezni
Aggódsz amiatt, hogy a baba a vizet fog belélegezni legelőször, ha medencében szülsz. Mindezek mellet, az egészséges gyerekeknek saját önvédelmi módszereik vannak, névszerint “búvár reflex”. Szinte ösztönösen zárják el a légutaikat, hogy leállítsák a levegővételt a vízben. A szülésznő a babát szintén megfigyelés alatt tartja a vajúdás alatt, hogy kap-e elég oxigént. Nincs arra bizonyíték, hogy a vízben született babáknak légzőszervi problémáik lennének, azokkal szemben, akik hagyományos úton születtek.

A szakértők úgy gondolják, hogy a babák akkor vannak kitéve a vízben lélegzés kockázatának, ha:
• megijednek szülés közben és megpróbálnak levegőt venni
• a fejüket korábban hozzák a felszínre, mint ahogy a testük kibújna, késleltetve a búvárrefelx megjelenését
• a méhlepényen keresztüli oxigénellátás befolyásolva van valamilyen szinten.
A szülésznő tudni fogja, mikor kell távol tartania a kezét, hogy ne zavarja meg a búvárreflexet. Vezetni fog téged, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem hozod felszínre a baba fejét, mielőtt a teste többi része megszületne.

A köldökzsinór kockázata
A módszer az, hogy a gyermeket gyorsan a felszínre hozzák, a fejet emelve fel legelsőre. Ez a dolog teszi lehetővé az azonnali lélegzést. Ezeknek a gyors mozdulatoknak a következtében fordult elő több esetben, hogy elszakadt a köldökzsinór. Egy elszakadt köldökzsinór nem jelent vészhelyzetet egy jól képzett szülésznő számára. De a szülésznőknek és az anyáknak vigyázniuk kell, hogy ne húzzák nagyon erősen a köldökzsinórt, ha az rövidebb a megszokottnál, amint óvatosan kiemelik a vízből a gyermeket.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search