Állandó jellegű hüvelyfolyás- kérdés-válasz

 In Nőgyógyászati problémák - kérdések

Állandó jellegű hüvelyfolyás- kérdés-válasz

Kérdés:

Doktor úr! Arra szeretnék választ kapni, hogy természetes dolog-e kis mennyiségű, de állandó hüvelyi váladék, ami foltot hagy a fehérneműn. Jó pár éve van hüvelyi folyásom, amely fehéres-áttetsző színű, nyákos állagú, nem bűzös és nem darabos, valamint nem viszket, ég vagy fáj – egyszerűen csak roppant kellemetlen.

A nőgyógyászom már többször küldött bakterológiai vizsgálatra, ahol vagy negatív eredmény született vagy candidát állapítottak meg, melyre helyi kezeléseket kaptam (hüvelykúp). A folyás azonban általában 1-2 hónap múlva visszatért. Nem használok semmilyen hüvelyöblögetőt, tisztasági betétet sem. Kizárólag fehér pamut fehérmenűt hordok, amit sokszor cserélek és magas hőfokon tisztítok. Válaszát előre is köszönöm.
Mackóné

Válasz:

Kedves Hölgyem! A hüvely egyik legfontosabb feladata az, hogy egészséges egyensúlyt tartson fenn a benti és a kinti világ között: vagyis, hogy be- és kiengedje a “rendes látogatókat”, de tartsa távol a kórokozókat. Ennek legfontosabb eszköze a hüvelyváladék-termelés. Az említett testnyílások közelsége a gáton számos mikroszkopikus méretű élőlény számára biztosít kedvező életfeltételt. A mikroorganizmusok nagy számú jelenléte persze nem jelent feltétlenül betegsége.

A hüvelyváladék a belső nemi szervek hámjának élettani körülmények között termelt váladékából és sejtes elemekből áll. A sejtes elemeket – az említett levált hámsejteken kívül – csak mikroszkóppal látható élőlények (hüvelyi flóra) alkotják. Élettani körülmények között a hüvelyi flóra domináns részét képezik a tejsavat termelő pálcika alakú laktobacilusok, melyek a hüvelyhámban tárolt szénhidrátot tejsavvá bontják le. Ez az egyik legfontosabb tényező a normálisnak tekinthető hüvelyi savi vegyhatás, a pH: 3,8-4,2 fenntartásában. Többek között ez biztosítja az intim higiéné fenntartását és a fertőzések elleni védekezést.

Számos baktériumfaj mellett a hüvelyi flóra részét képezi a Candida albicans nevű gomba is, mely a hüvelyi fertőzések egyik leggyakoribb kórokozója. A hüvely ökológiai egyensúlya biztosítja, hogy ezek a jelenlévő mikroszkopikus élőlények ne okozzanak fertőzést. Az egyik leggyakoribb fertőzéstípust a sarjadzógombák okozzák. Ezek a gombafajok tehát a hüvelyben is előfordulnak, mint az élettani flóra tagjai. Ilyenkor panaszok nincsenek, a klinikai vizsgálat során a nemi szervek alsó szakaszán gyulladásos jelek nem észlelhetők, viszont laboratóriumi vizsgálattal a gomba alacsony csíraszámban kimutatható. Fertőzés az ilyen esetekben nem alakul ki a szervezet védekező mechanizmusainak köszönhetően. A sarjadzógombák a normális bélflóra tagjai, a táplálkozással jutnak a szervezetbe.

A szeméremtestre, a gátra és a hüvelybe elsősorban a végbél felől történő szennyezéssel kerülnek. Ha egy betegség miatt legyengült immunrendszer mellé még antibiotikum kezelés is társul, akkor lefegyverezzük a szervezetet, és ez elősegíti a gombák elszaporodását a bélrendszerben és a hüvelyben, így megnő a candida-fertőzés esélye. Vannak olyan vélemények, melyek alapján feltételezhető, hogy a Candida albicans saját maga is képes legyengíteni, megbénítani az immunrendszert. Ha néhány hormon szintje a szokásosnál nagyobb, a hüvely enyhén savas közege erősen savassá válik, s ez kiváló táptalaj a sarjadzó gombának.Az életvitel sajátságai, bizonyos életkörülmények jelentősen elősegíthetik a gombás hüvelyi fertőzés kialakulását.

Ezeket összefoglalóan hajlamosító tényezőknek nevezzük: a teljesség igénye nélkül egy pár ilyent felsorolnék :

 • fogamzóképes életkor,
 • a havi ciklus utolsó hete,
 • fogamzásgátló tabletta szedése,
 • gyakori antibiotikum szedés,
 • mellékvese kéreg hormon (szteroid) kezelés,
 • sok finomított szénhidrát és/vagy élesztőt tartalmazó élelmiszer (kenyér, keksz, sajt, bor és sör stb.) fogyasztása,
 • súlyfelesleg,
 • magas cukorfogyasztás,
 • idegfeszültség, állandó fáradtság,
 • túl gyakori nemi élet,
 • nem megfelelő váladékképződés a közösülés alatt,
 • várandósság,
 • műszálas, szorosan a testhez tapadó ruházat és alsónemű rendszeres viselése (ezek gátolják az intim részek szellőzését, ezáltal megfelelő környezet alakul ki a gombák szaporodásához),
 • intim spray, vagy fertőtlenítő szappan használata,
 • az intim részek gyakori szőrtelenítése,
 • tamponhasználat,
 • gyakori kádfürdő,
 • hüvelyöblítés nem megfelelő szerrel, orvosi javallat nélkül,
 • nyáron a melegben hosszabb ideig nedves fürdőruha viselése, cukorbetegség,
 • súlyos alapbetegség: vérszegénység, immunhiányos állapot, rosszindulatú daganat stb.

A kórelőzmény fontos részét képezi a fentebb ismertetett hajlamosító tényezők felderítése. Célzott kérdések tisztázzák a nemi élet körülményeit, a fogamzásgátlás módját, és a partner betegségeit.

Dr. Steierhoffer György

Figyelem! A válaszok tájékoztató jellegűek. A CsaládiVilág.hu nem vállal semmilyen felelősséget a válaszok tartalmáért, a megfelelő szakemberrel történő személyes konzultációt nem helyettesíti.

Kérdezz Te is a szakértőktől vagy a CsaládiVilág.hu látogatóktól >> 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Kérdés-válasz - nőgyógyászati problémák kategóriaKérdés-válasz - nőgyógyászati problémák kategória