Császármetszés

 In Szülés és gyermekágy

Császármetszés

A császármetszés olyan sebészeti beavatkozás, melynek segítségével a születendő baba a hasfal megnyitása útján jön világra. A legenda szerint úgy tartják, hogy Julius Caesar is így született. Mire számíthatsz ha, gyermekedet császármetszéssel kell világra hoznod és ennek milyen következményei lesznek egy későbbi terhességre

Mi a császármetszés?

A legtöbb esetben csupán a vajúdás során dől él, hogy császármetszésre lesz szükség, azonban nem ritka az időzített műtét sem. A legtöbb kismama nem szeret erre a lehetőségére gondolni, azonban bizonyos esetekben – mint például a harántfekvés vagy a méhlepényleválás miatt – elkerülhetetlen ez a típusú beavatkozás.

Vannak orvosok, akik igény szerint is végeznek császármetszést, mivel a kismama ezt kéri. Ennek hátterében számos ok húzódhat meg, legtöbben esztétikai okokból vagy a gyorsaság kedvéért választanák szívesen ezt a módszert, mások a szülési fájdalomtól való félelem miatt döntenek így. A WHO azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a beavatkozás nem veszélytelen és legfőbb célja a a baba és az anya életének megóvása, vagy egy esetleges károsodás elkerülése kell legyen.

Hogyan is történik a császármetszés?

Először előkészítenek a műtétre. Maga a császármetszés történhet altatásban, de az utóbbi időben az orvosok leginkább az epidurális érzéstelenítés módszerét választják.

A bőrfelületet leborotválják, majd fertőtlenítik. Ezt követően katétert vezetnek a húgyhólyagba, majd infúzióra kötnek. Ha epidurális érzéstelenítés segítségével történik a császármetszés, akkor természetesen eltakarják a műtéti felületet.

Miután mindent előkészítettek, a hasfal összes rétegét átmetszik: a bőrt, zsírszövetet, izmokat és izomhártyát is, majd megnyitják a méhtestet. A legtöbb esetben a vágás vízszintes és a “bikini vonal” mentén történik. A metszés lehet függőleges is, de ezt általában csak sürgősségi esetekben vagy a baba fekvésének függvényében alkalmazzák. A legtöbb esetben a vágás vízszintes és a “bikini vonal” mentén történik. Ezután megrepesztik a magzatburkot, majd kiszívják a benne található magzatvizet. A babát általában kézzel emelik ki, csak kevés esetben alkalmaznak például fogót.

A császármetszés után az orvos eltávolítja a placentát és fordított sorrendben összevarrják a méh- és a hasfal rétegeit. A műtét időtartama általában rendkívül rövid, maga az egész beavatkozás nem haladja meg a 30-40 percet. Sürgősségi műtét esetében megtörténhet, hogy az apa nem lehet jelen a szülőszobában.

 

császármetszés
Hogyan is történik a császármetszés?

 

 

A császármetszés lehetséges következményei egy későbbi terhességre

Ritkább esetben a metszést függőlegesen kell végezni, mivel a baba fekvése vagy a méh formája nem teszi lehetővé a vízszintes vágást. Ezt “klasszikus” metszésnek nevezik és manapság csak indokolt esetekben alkalmazzák.

Akiknek ilyen heg található a méh falán, azoknak nem javasolt a jövőben a hüvelyi úton történő szülés, mert a szétválás kockázata jóval magasabb, mint egy harántmetszés esetében. A vajúdás vagy a szülés alatt az előző forradás megrepedhet, megsérülhet vagy kiszakadhat, ezért a további szülések alkalmával is császármetszést fognak alkalmazni az orvosok.

Sok császármetszésen átesett édesanyában merülhet fel a kérdés, hogy következő gyermekét megszülheti-e természetes úton. Amennyiben a méhen ejtett heg kifogástalanul begyógyult és semmilyen szövődmény nem lépett fel a terhesség alatt, akkor a kismamának lehetősége van hüvelyi úton világra hozni gyermekét.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search