A vetélés következményei

 In Családtervezés és gyermekvállalás

A vetélés következményei

Mi okozza a vetélést?

A kromoszóma rendellenesség nem azt jelenti, hogy genetikailag nincs valami rendben a petéiddel vagy a partnered spermájával; ez csak a véletlennek tudható be. Ahhoz, hogy a pete megtermékenyüljön, két szett kromoszómának teljes harmóniában kell találkoznia. A csodálatos az, hogy öt alkalomból négyszer létrejön ez a találkozás. De az is előfordul, hogy a terhesség megszakad.

Az egyik tényező az előrehaladott kor lehet; minél öregebbek egy nő petéi, annál nagyobb esély van rá, hogy az embriónak kromoszóma-rendellenessége legyen. Ezzel magyarázható hogy a 35 év fölötti nőknél nagyobb a spontán abortusz esélye, mint a fiatalabbak esetében.

Egyébb veszélyek, melyek a magzatra leselkednek

Annak ellenére, hogy az első három hónapban előforduló legtöbb spontán vetélés a kromoszóma-rendelleneségeknek tudható be, vannak esetek, amikor a nők rossz egészségi állapota vagy anatómiája miatt következnek be. Az általános vírusok, mint a megfázás vagy a grippé nem okoznak vetélést (ennek ellenére a láz veszélyt jelenthet a magzatra). Vannak olyan fertőzések, mint a Lyme-kór, az ötödik betegség (a himlőhöz és a kanyaróhoz hasonló betegség), melyek veszélyt jelentenek a magzat számára. A hormonproblémák, a súlyos cukorbetegség, lupusz, pajzsmirigy-betegségek is veszélyeztethetik a terhességet. Ha a méhedben sebhelyek, fibrómák vagy sövények (egy szövetfal, mely kettéválasztja a méhet) vannak, megvan rá az esély, hogy a megtermékenyített petesejt nem ragad jól meg.

Az életstílussal kapcsolatos tényezők, mint a dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás vagy drogozás is befolyásolhatják a magzat épségét.

Néhány élelmiszer – a főtlen hús, nyers tojás és a pasztörizálatlan tejtermékek – listeriát tartalmazhatnak, mely egy baktérium, ami szerepet játszhat a magzat elvesztésében.

Mi lesz a kávézási szokásoddal, melytől nem tudsz megszabadulni? A pohár borral, amit azelőtt ittál, hogy kiderült volna, hogy terhes vagy? Egy szenvedélyes éjszaka a szerelmeddel? Lazíts! Ezek a hagyományos szokások nem ártalmasak a magzatra nézve.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search