A terhességi csíkok megelőzése

 In Terhesség és babavárás

 

 

A terhességi csíkok megelőzése

Képzeljünk el egy lufit, ami szétpukkant, aztán összezsugorodott. Bármennyit is fújnánk ezután, már elveszítette azt a rugalmasságát, ami az elején volt, és sohasem fog még egyszer úgy kinézni. A striák hasonlítanak ehhez a folyamathoz, hiszen ezek sem tűnnek el sosem. A legtöbb amit tehetünk, hogy megelőzzük a kialakulását. Minél előbb kezeljük a még vöröses-barnás jeleket, annál kevesebb bőrhasadásunk lesz. Amikor ezek a jelek laposodnak és elveszítik a színüket, kevésébé láthatóvá vaálnak, azonban már nem is annyira kezelhetőek.

A nők 75-90%-a esetében striák alakulnak ki terhesség alatt.Ahogyan a has egyre jobban feszül a testsúly növekedésével, minden bizonnyal a terhesség 6-7. hónapjában bőrhasadások jelennek meg.

De nemcsak a terhes nőkre jellemző ez a jelenség. A növésben levő kamaszlányok, az atléták – különösen a testépítők, akik nagy erőfeszítéseket tesznek – sokkal jobban ki vannak téve bőrhasadás veszélyének, mint olyan személyek, akinek hirtelen növéssel vagy súlyvesztéssel kellett szembenézniük rövid idő alatt.

Három réteg bőrünk van: epidermis (hámréteg, feladata a bőr legfelső védő rétegének megújítása), dermis (irha, feladata a bőr rugalmasságának és tartósságának biztosítása), és a subcutis (bőralja, feladata az energiaraktározás, hőszigetelés és a nagyobb fizikai hatások tompítása).

terhességi csíkok (striák) a dermisben keletkeznek, a rugalmas középső rétegben. Valójában ez felelős a bőr formáiért, rugalmasságáért. Amikor a bőr hosszú ideig ki van feszítve, veszít rugalmasságából, és az apró kötések, szövetek egymás között, a belsejében elszakadnak. Az eredményt mi stria néven ismerjük.

A bőr természetes színétől függően a terhességi csíkok apró, érzékelhető vonalakban jelennek meg, ami lehet rózsaszínes-vöröses egészen barnáig vagy sötétbarnáig, ami később élénklilává változik. Aztán lassacskán ezek ellaposdnak és színeiket vesztik, aztán a bőrtől egy kicsivel világosabb színűek lesznek. Idővel ezek egyre nehezebben észrevehetőek.

A terhességi csíkok bárhol megjelenhetnek, ahol a bőr ki volt feszítve, és sokszor jelentkeznek a hirtelen hízásoknál. Legnagyobb valószínűséggel ott fordulnak elő, ahol vastagabb zsírréteg van, ilyen a hasi rész, a mellek, a karok, a felső combok és a far. Ezek nem jelentenek semmiféle veszélyt a szervezetre nézve, és semmiben sem akadályozzák annak egészséges működéset.

Bár a már kialakult striákat teljesen eltünetetni nem lehet, az otthoni és professzionális kezelések segítségével szép eredményeket lehet elérni.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search