A terhesség korai tünetei

 In Terhesség és babavárás

A terhesség korai tünetei

Érzékeny mellek

Általában ez a terhesség első tünete. Ez azért történik, mert a mellek már elkezdtek készülődni a szoptatásra. Az ösztrogén és progeszteron hormonszintek megnövekednek, és ezektől a mell és a mellbimbók erzékenyebbek lesznek. Az első terhességnél fájdalmasak lehetnek.

 

Szokatlan fáradtság

Ezt azért érezzük, mert a szervezet kétszer annyi energiát kell befektessen mint máskor ahhoz, hogy szembenézhessen a testünkben törtenő változásokkal. A szívverés is felgyorsul, hogy a szervezet táplálhassa a növekedő embriót. A legfőbb ok viszont, amiért szédülünk és fáradtaknak érezzük magunkat, az a progeszteronszint növekedése. Tulajdonképpen ez egy utalás a szervezet részéről arra, hogy aludjuk ki magunkat a szülés előtt, ugyanis rengeteg energiára lesz szükségünk, amikor a gyermek megszületik és gondoznunk kell.

 

A menstruáció késik vagy kimarad

Ha nem jött meg a havi ciklusunk, akkor azt jelenti, hogy nagy esélyünk van a terhességre. Mindezek ellenére csak egy terhességi teszt tudja ezt kimutatni. Elmehetünk tehát a nőgyógyászhoz, vagy vehetünk egy terhességi tesztet. Jegyezzük meg: ha az eredmények negatívak, akkor forduljunk orvoshoz! Más oka is lehet a menstruació hiányának.

 

Reggei hányinger

Elnevezése ellenére a reggeli hányinger a nap bármely időszakában előállhat. Hányingert érzünk, akár hányunk akár nem. Ez a jelenség az ösztrogénszint növekedésének köszönhető. Általaban a kávé, a pikáns ételek vagy a tejtermékek okoznak hányingert. Ugyanakkor az illatszerek, a légfrissítők, a cigarettafüst is hányingert idézhet elő.

 

Közérzetváltozás

Ebben a periódusban nagyon hirtelen közérzetváltozásokat tapasztalhatunk. Sírva fakadhatunk szinte ok nélkül, egyes kismamák könnyen ingerlékenyekké válnak. A megnövekedett hormonszintek a felelősek ezekért a változásokért.

 

Pecsételő vérzés és/vagy a görcsök

Ha egy vérfoltot veszünk észre az alsóneműn, akkor valószínű, hogy terhesek vagyunk. A vérfoltok a terhesség elején jelennek meg, pontosabban a fogamzás utáni 10-14-ik napon, amikor az embrió megkapaszkodik. A megtremékenyített petesejt rögzíti magát az anyaméh falához. Ebben a periódusban a menstruációhoz hasonló görcsöket érezhetünk. Ezek a folyamat elején történnek, amikor az méh kitágul, hogy az embrió elhelyezze magát.

 

Más tünetek: gyakori vizelési inger, fejfájások, az alaphőmérséklet növekedése, szorulás.

Ne feledjük! Ha a terhességi teszt eredménye negatív, még akkor is, ha minden terhességi tünetünk megvan, menjünk el egy orvosi vizsgálatra, hogy tudjuk meg a tünetek okait! Ezek betegség jelei is lehetnek.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search