A spontán vetélés okai és tünetei

 In Terhesség és babavárás

A spontán vetélés okai és tünetei

Több, mint 80%-a a spontán vetéléseknek az első három hónapban történik. Nagyon kicsi az esély arra, hogy a 20. terhességi hét után következzen be a gyermek elvesztése, ezt késői spontán vetélésnek nevezték el a szakemberek.

Melyek a spontán vetélés tünetei?

A spontán vetélés tünetei lehetnek az alábbiak:
• vérzés, ami eleinte enyhe, majd komolyabb
• görcsök
• alhasi fájdalom
• láz
• gyengeség
• hányás
• a hát fájdalmai
Ha a fentiek közül bármelyiket is észleled, azonnal fordulj nőgyógyászhoz! Õ meg tudja állapítani, hogy milyen ellátást igényelsz.

Mi okozhatja a spontán vetélést?

Az okok sajnos egyelőre nem körvonalazódtak teljesen. Az eddig ismert legtöbb ilyen vetélést kromoszomális rendellenesség okozta. A kromoszómák mikroszkopikus részei szervezetünknek, amelyek génjeinket tartalmazzák. A gének határozzák meg a majdani ember nemét, szem-és hajszínét és vércsoportját. A kromoszomiális betegségek esetlegesek, nem köthetőek az anya és az apa egészségi állapotához.

A spontán vetélés okai lehetnek az alábbi körülmények is:
• fertőzés
• fokozott sugárzásnak vagy mérgező anyagoknak van kitéve az anya a munkahelyén
• hormonproblémák
• méhrendellenességek
• inkompetens méhnyak (a méhnyak idő előtt kitágul, minden fájdalom vagy egyéb jelek nélkül)
• dohányzás, alkohol vagy illegális drogok fogyasztása
• az immunrendszer betegségei, pl. a lupus
• súlyosabb vesebetegségek
• örökölt szívbetegség
• kezelhetetlen cukorbetegség
• pajzsmirigy megbetegedései
• sugárzás
• bizonyos gyógyszerek
• súlyos alultápláltság.

Ráadásul a nőknél nagyon fontos szerepe van a kornak, ugyanis a korral együtt növekszik annak is az esélye, hogy spontán vetélés következzen be. A kutatások azt bizonyítják, hogy egy 20 éves nőnél kb. 12-15% között van esély a spontán vetélésre, míg egy 40 éves nőnél körülbelül 25%-ban. Nincs semmi bizonyíték arra, hogy a stressz, a fizikai munka vagy a szexuális aktivitás okozói lennének a spontán vetélésnek.

Hogyan lehet megállapítani és kezelni egy spontán vetélést?

Az orvos medence és egy ultrahangos vizsgálatot végez, amiből meg tudja állapítani, hogy valóban egy spontán vetélés történt-e. Abban az esetben, ha a vetélés teljes volt, és a méh tiszta, nem kell utólagos kezelés. Előfordulhat viszont, hogy a vetélés nem teljes, és el kell végezni egy egészségügyi kaparást utána. A procedúra nyomán minden szövetet vagy más maradványt eltávolítanak a méhből, mindezt rendkívül óvatosan. Létezik gyógyszeres eljárás is erre, de csak azok számára, akiknek stabil az állapotuk.

Ha a vetélés nem következett be, de jelentkeztek nálad a tünetei, ajánlott az ágyban pihenés, esetleg beutalnak a kórházba felügyeletre legalább egy éjszakára. Vért vesznek majd, hogy megnézzék a terhességi hormonszint (hCG) értékét, és felülvizsgálják a baba egészségi állapotát.

Ha a terhesség alatti vérzés leáll, minden mehet tovább a régi kerékvágásban. Ha a méhnyak ki van tágulva, elvégeznek majd egy összezárási eljárást. Előfordulhat, hogy a te vércsoportod Rh-pozitív, míg párodé Rh-negatív. Ebben az esetben az orvos Rh immunoglobulinnal kezel majd, hogy a képződő antitestek ne árthassanak a csecsemőnek, vagy akár a következő terhességednek.

Vérvizsgálatok, genetikai vizsgálat vagy gyógyszeres kezelés akkor feltétlenül szükségesek, ha már kettőnél több spontán vetélésed volt egymás után. Ilyen esetben gyakran végeznek az orvosok endometriális biopsziát (ez azt jelenti, hogy mintát vesznek a méhnyálkahártyából, és mikroszkóppal vizsgálják meg), HSG-t (röntgenkép a méhről), hiszteroszkópiát (belső vizsgálat), vagy laparoszkópiát (hastükrözés).

Honnan tudhatom biztosan, hogy vetélésem volt?

Vércseppek és kényelmetlenség gyakori tünetei a spontán vetélésnek. Ha erős vérzésed van vagy lázad, hidegrázás és fájdalmak, mindenképp fordulj orvoshoz! Ezek lehetnek egy fertőzés jelei is.

Lehetek-e még állapotos egy spontán vetélés után?

Igen. A spontán elvetélt nők 85%-a azután kihordott egy normális terhességet is, minden akadály nélkül. Egy spontán vetélés nem feltétlenül jelenti azt, hogy termékenységi problémáid vannak. Ráadásul nők csupán kis százalékának van ismételt spontán vetélése.

Ha volt már két spontán vetélésed, ne próbálkozz tovább a fogantatással, hanem keresd fel orvosod, hogy elvégezze a különböző vizsgálatokat és kiderítsétek, mi okozta a vetélést.

Mennyit kell várnom, amíg újra próbálkozhatok ?

Ezt a kérdést mindenképpen orvosoddal kell megbeszélned. Az orvosok ajánlják, hogy várj ki legalább egy menstruációs ciklust, mielőtt újra próbálkoznál. Illetve azért, hogy ne forduljon elő még egy spontán vetélés, progeszteronnal kezelhet, amely elengedhetetlen hormon, ami a terhességet illeti.

Rendkívül fontos, hogy adj magadnak időt a testi és lelki felépülésre is egy spontán vetélés után. Másik fontos dolog, hogy ne magad hibáztasd a történtekért. Egy tanácsadás szintén hasznos lehet számodra egy ilyen megpróbáltatás után. Orvosod valószínűleg ilyen ügyben is segítségedre lehet.

Meg lehet előzni egy spontán vetélést?

Nem igazán. Ugyanis a spontán vetélés eleve annak a következménye, hogy a terhesség nem normális. Néha az édesanya valamely betegségének kikezelése növelheti a normális terhesség esélyét.

 

spontán vetélés
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search