A terhesség alatti fáradékonyság okai

 In Terhesség és babavárás

A terhesség alatti fáradékonyság okai

A terhesség első trimeszterében a legtöbb kismama fáradtnak érezi magát – ez teljesen természetes ebben az időszakban, és a terhesség egyik legjellemzőbb tünetei közé tartozik. A hormonális változások, valamint a pocakban növekvő új élet megterhelést jelentenek a szervezeted számára, ezért sokszor levertnek és kimerültnek érzed magad. A terhesség vége felé közeledve pedig a baba gyors ütemű fejlődésének és a súlygyarapodásnak köszönhető az állandó jellegű fáradtság.

Miért érzi sok kismama fáradtnak magát a terhesség alatt?

Amikor teherbe esel, szervezeted munkája megkétszereződik: a baba napról-napra gyarapodik a pocakodban, melleid megduzzadnak és szíved által pumpált vér mennyisége is megnövekszik. Ez a folyamat rengeteg energiát igényel a részedről, ezért a fáradtság teljesen természetes velejárója az első hónapoknak.

A terhesség második harmada ez az állapot általában megszűnik és minden visszatér a megszokott kerékvágásba. Az első hónapok kritikusak a magzat fejlődése szempontjából, azonban ebben az időszakban a belső szervei és végtagjai már kifejlődtek, és csupán gyarapodniuk kell egészen a szülés pillanatáig. A várandósság félidejében visszanyered az erődet, és boldogan élvezheted a 9 hónap legcsodálatosabb pillanatait.

A harmadik trimeszterben azonban újból visszatér a fáradtság és a kimerültség, azonban ebben az esetben már egészen más okok állnak a háttérben. Idővel a mindennapi teendők is egyre nehezebbé válnak, ezért  próbáld a lehető legtöbb időt pihenéssel tölteni az utolsó hónapokban (a terhesség alatti álmatlanság is jellemző ebben az időszakban, amely szintén hozzájárul a fáradtságérzet fokozásához).

A terhesség alatti fáradékonyság természetesen más problémára is utalhat (alacsony vérnyomás, vérszegénység, vashiány stb.), azonban a legtöbb esetben ez a várandósság természetes velejárója. A tüneteket és a lehetséges okokat mindenképp beszéld meg a kezelőorvosoddal!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search