Terhesség és munkahely – 1. rész

 In Terhesség és babavárás

Terhesség és munkahely – 1. rész

Reggeli rosszullétek ellen

A reggeli hányinger és émelygés (amely elnevezésével ellentétben nem mindig reggel jelentkezik) gyakori terhességi tünet a várandósság korai szakaszában, általában az 5. – 14. hét között jelentkezhet. Ez a kellemetlenség már akkor árulkodó jel lehet az állapotodról, mielőtt még kollégáidnak hivatalosan is bejelentenéd a terhesség hírét.

A hányingert és/vagy hányást tapasztalsz, akkor figyelj tested jelzéseire és igyekezz átszervezni az étkezéseidet is. Sok esetben már az is elég, ha könnyű ételeket fogyasztasz, de naponta legalább öt-hat alkalommal, kis adagokban. Ha egy-egy étkezés kimarad, vagy csak bizonyos ételeket tudsz magadhoz venni, akkor sincsen semmi probléma – egyél úgy és azt, ami jól esik – de semmiképp se feledkezz meg a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásról!  A legtöbb kismama számára ez az állapot hamar megszűnik, és csak kevesek esetében nehezíti meg az egész elsőt harmad mindennapjait.

Hatásos lehet a reggeli rosszullétek ellen a B6-vitamin rendszeres szedése, de a gyömbér(tea) is enyhítheti a tüneteket.

 

Azok a gyakori mosdó-szünetek…

A terhesség első és harmadik trimeszterére jellemző tünet a gyakori vizelési inger. A várandósság kezdeti szakaszában leginkább a hormonváltozások és has vérbőségének hatására érzed azt, hogy állandóan pisilni kell, míg a terhesség végéhez közeledve a baba egyre inkább nyomást gyakorol majd a húgyhólyagodra.

Ennek következtében teljesen természetes, ha egyre sűrűbben látogatod a mosdót és menekülési kényszered támad a gyűlések kellős közepén. Bármennyire is próbálod mindezt a lehető legdiszkrétebben intézni, a legtöbb esetben szinte elkerülhetetlen, hogy a figyelem középpontjába kerülj. A terhesség  bejelentése után kollégáid számára is teljesen természetes lesz a viselkedésed, addig pedig próbálj nem foglalkozni a kíváncsi tekintetekkel.

A gyűlések vagy előadások alkalmával igyekezz mindig az ajtóhoz közeli helyre ülni, illetve lehetőség szerint tarts egy rend váltóruhát és tisztasági csomagot a munkahelyi szekrényedben.

A terhesség alatti vizsgálatok ütemezése

Lehetséges, hogy kérned kell néhány szabadnapot a munkahelyről, hogy részt vehess az orvosi ellenőrzéseken. A kötelező terhességi vizsgálatok idejére mentesülsz a munkavégzési kötelezettség alól (tehát munkaidőnek számít és rendes fizetést kapsz érte), illetve túlórára sem kötelezhetnek.

Lehetőség szerint a többi vizsgálatot próbáld a munkaidődön kívülre ütemezni, kora reggelre vagy késő délutánra. Ha csak egy fél órát késel a munkanap kezdetén vagy végén, lehetséges, hogy a munkáltatód nem is kér külön magyarázatot a magáncélú hiányzások miatt.

Állj ellen a kísértésnek, hogy az ebédszünetek során menj el ezekre a vizsgálatokra. Szükséged van erre az időre, hogy egyél és pihenj! Győződj meg arról, hogy az ellenőrzések során orvosoddal megbeszéltek minden munkahelyi vonatkozású kellemetlenséget a terhességeddel kapcsolatban!

 

Pihenj és relaxálj

Hangzatos kifejezések, azonban megvalósításuk nem minden esetben egyszerű. A fizikai és mentális túlterhelés kerülendő a terhesség alatt – ezzel minden kismama tisztában kell legyen. Vigyázz, hogy ne  vállald túl magad az elkövetkező kilenc hónapban és okosan vezesd le a munkahelyi feszültséget és stresszt.

Hasznos lehet a relaxációs zene hallgatása, a hangulatvilágítás az irodában, elegendő és megfelelő minőségű alvás vagy akár egy kellemes fürdő a fárasztó munka után. A legfontosabb, hogy tanulj meg nemet mondani a további felelősségekre és pluszmunkákra a terhesség 9 hónapja alatt.

A munkahelyen kívül is csökkentsd a stresszt rendszeres, nem túl megterhelő testmozgással, különféle szabadidős tevékenységekkel és egészséges táplálkozással. A légzési technikák nyugodt gyakorlása és a pozitív látásmód majd hasznodra válik majd a vajúdás alatt is!

 

Öltözködj csinosan kismamakét is a munkahelyeden!

Mivel a szülés előtti ruházat már nem illik rád, szükséged lesz kismamaruhákra – költségvetésednek és karrierednek megfelelően. A ruhatervezők tudják, hogy a legtöbb nő dolgozik a terhesség alatt és ezt figyelembe is veszik, amikor megálmodják a legújabb modelleket a kismamák számára.

A terhesnadrágok és ingek többségének olyan rejtett praktikus tulajdonságaik vannak, hogy azok viselete rendkívül kényelmes egész nap, mégis mindig csinosnak és elegánsnak nézel ki bennük a munkahelyen.

Ha korlátozott költségvetéssel rendelkezel, akkor az egyes darabokat vásárold meg külön, és párosítsd össze őket. Egy-két ötletes kiegészítővel a legegyszerűbb viseleteket is feldobhatod. Mivel ezeket a ruhákat csak korlátozott ideig fogod viselni, bátran térj be egy turiba vagy nézz szét az aukciós oldalakon – különleges és egyedi darabokat találhatsz, a bolti ár töredékéért!

Egy kedves kollégádat, ismerősödet is megkérdezhetsz, aki nemrég tért vissza szülési szabadságról, hogy nincsenek-e olyan ruhái, amit kölcsönkérhetsz.

 

Megfelelő cipő a lábra

Ha sikeresen elérted, hogy egy egész munkanapot el tudj tölteni a kedvenc tűsarkú cipődben, itt az ideje, hogy kicsit pihentesd lábaidat, amíg a baba megszületik. Mivel a várandós has kitágul, a tömegközéppont megváltozik, veszélyeztetve ezáltal a védtelen, duzzadt lábakat. A magassarkú cipőid már lehet, hogy a terhesség közepéig sem felelnek meg: a fizikai változások a terhesség alatt gyakran vezetnek lábdagadáshoz és bokafájdalmakhoz. A maximális kényelem és biztonság érdekében a sportcipő lenne a legmegfelelőbb választás, azonban a legtöbb munkahelyen ez típusú viselet nem megengedett. Reggel, munkába menet és a hazaúton viselj sportcipőt, majd cseréld le alacsony vagy kisebb sarkú, csinos cipőre az irodában.

A napi ingázás megszervezése – csak okosan

Manapság a sokszor a munkahelyig hosszú utat kell megtennünk. A stresszmentes ingázáshoz pedig elengedhetetlen a jó időbeosztás. Feküdj le hamarabb és, hogy előnyt nyerj a reggeli csúcsforgalomban, indulj 20 perccel hamarabb a megszokottnál. Próbálj meg eljönni a munkából időben, vagy akár pár perccel korábban.

Mielőtt kocsiba ülnél, állj meg még utoljára a mosdónál és úgy válaszd meg az útvonalat, hogy olyan üzletek és éttermek mellett haladj el, ahol van WC. Hasznos lehet, ha az úton van nálad szendvics és víz, azonban az ivást ne erőltesd, ha hosszabb útra indulsz.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search