Fokozott étvágy és kívánósság a terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Fokozott étvágy és kívánósság a terhesség alatt

Előfordulhat, hogy a terhesség alatt étvágyad növekszik vagy csökken és lehetnek olyan napok is, amikor túl sokat vagy túl keveset eszel. Ez teljesen normális a várandósság ideje alatt, viszont nem feltétlenül egészséges számodra vagy a baba számára.

 

Étvágy-ingadozások a terhesség első harmadában

A terhesség első trimeszterében – különösen ha gyakoriak a reggeli émelygések – megtörténhet, hogy egyáltalán nincs étvágyad, és az állandó hányinger is mindennapossá válik. Nehéz időszak ez egy kismama számára, hiszen az ételek erőltetése nem egészséges, azonban a szervezetnek szüksége van nélkülözhetetlen tápanyagokra a baba egészséges fejlődése számára.

Az is előfordulhat, hogy az étvágyad megnövekszik a terhesség alatt. Ha kiegyensúlyozottnak érzed magad a bőrödben, és a reggeli hányinger sem okoz különösebb panaszokat, akkor a szerencsések közé tartozol: élvezheted a terhesség minden pillanatát.

A másik véglet az, amikor szinte mindent megkívánsz a várandósság első heteiben. A fokozott étvágy és a kívánósság leginkább az első harmadra jellemező “tünetek”, azonban a terhesség egész időszakát végigkísérhetik. Tarts be az egészséges táplálkozás alapszabályait, és tartsd kontroll alatt az elfogyasztott ételek mennyiségét (ez különösen az édességek és a szénhidrátban gazdag élelmiszerek esetében fontos) – így megelőzheted a terhesség alatti túlzott súlygyarapodást.

Egy kismamának valóban több kalóriára van szüksége, de a néphiedelemmel ellentétben, nem kell kettő helyett ennie, vagy megdupláznia a megevett ételek mennyiségét. Egy nőnek csupán napi 300-500 kalória-többletre van szüksége, hogy egészséges terhessége, illetve gyermeke legyen. A szakértők többsége úgy gondolja, hogy a kalóriák mennyiségét csak a terhesség harmadik trimeszterében szükséges tovább emelni.

 

Hogyan változik egy kismama étvágya a második és utolsó harmadban?

A második trimesztertől kezdve étvágyad vissza visszatér a megszokott kerékvágásba. Használd ki ezt az időszakot – táplálkozz egészségesen és kiegyensúlyozottan, hogy visszaszerezhesd a rosszulléteknek köszönhetően elvesztett kilókat. Ha nagymértékben megnövekedett az étvágyad az első hónapokban, akkor hamarosan ez is rendeződik.

A harmadik trimeszterben, amikor a baba fejlődése rohamos ütemben történik és súlya is jelentősen gyarapszik, szervezetedenk több kalóriára van szüksége, ezért általában az étvágy is megnövekszik ebben az időszakban. Próbálj meg változatosan táplálkozni a terhesség ezen szakaszában is, és lehetőség szerint kerüld a nassolást.

A terhesség végéhez közeledve az étvágy általában csökken, mivel ekkor a baba már nyomást gyakorol a gyomorra – ennek köszönhetően a teltségérzet hamarabb jelentkezik egy-egy kiadósabb étkezés alkalmával. Ennek elkerülése érdekében próbálj naponta többször, de kisebb adagokat fogyasztani!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search