A terhesség alatti depresszió

 In Terhesség és babavárás

A terhesség alatti depresszió

A terhesség alatti depresszió káros a magzatra nézve?

Ha csak enyhén vagy közepesen súlyos terhesség alatti depresszióban szenvedsz, akkor is mindenképp kérd ki egy pszichoterapeuta tanácsát.

Ha a terhesség alatti depresszió hatással van a napi tevékenységeidre és szenvedsz miatta, figyelembe kell vedd valamilyen antidepresszáns gyógyszer használatát. Bár a mellékhatások, amelyek károsíthatják a magzatot nem számottevőek és a súlyos szövődmények ritkák, az antidepresszánsok használata függ a depresszió súlyosságától és annak kórtörténetétől is.

Szem előtt kell tartanod azt is, hogy a kezeletlen depresszió tartalmaz némi sajátos kockázatot, amely folytatódk a szülés után is és ami elnehezítheti a kapcsolatot a gyermekeddel.

A terhesség alatt depressziós nő általában azt vallja, hogy csak amit lenyel (étel és ital) károsíthatja a magzatot. De az epidemiológiai eredmények azt mutatják, hogy amikor ilyen állapotba kerülsz a szervezeted egy potenciálisan veszélyes anyagot termel, mint például a kortizol nevű feszültséghormon.

A nagyon stresszes nők esetében magasabb a spontán vetélési arány a terhesség első trimeszterében. A terhes nők idegessége megfertőzheti a gyermek reakcióit születése után, például, hajlamos lesz érezni a stresszt.

Ugyanakkor tudnod kell, hogy mind a gének, mind a környezet, amelyben a gyermek él fontos szerepet játszik. Mivel a babák agya folyamatosan fejlődik a születés után is, folytatni fogják az új viselkedések tanulását, hogy kompenzálják ezeket a születés előtti hatásokat.

Ha azonban a terhesség alatti depresszió súlyos formájában szenvedsz, a probléma felismerése és kezelése segít a lehetséges kockázatok minimalizálásában aminek a magzat ki van téve. És ellentétben azzal, amit a legtöbb nő hisz, a kezelése kevésbé károsnak bizonyul a gyermek számára, mint maga a betegség.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search