A terhesség fázisai

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség fázisai

Előfordul, amikor a nők örülnek annak, ha a hasuk egyre növekszik. Természetesen ez az a különleges helyzet, amelyet áldott állapotnak nevezünk. A kismamák hasának növekedését különböző fázisokra bonthatjuk, egészen attól, hogy „nem látok magamon semmit”, addig, hogy „vagy van-e egyáltalán lábam”. Minden fázisnak megvan a maga szépsége.

A kismamák pocakja folyamatosan nő a terhesség alatt, azt szokták mondani, hogy minden héten egy ujjnyit emelkedik a has. Addig azonban egy-két hétnek el kell telnie, míg formás, kerekded pocakunkat jólesőn tudjuk simogatni.

Nem látok magamon semmit” fázis – Az első hetek

A kismamakönyv már a zsebben, a legjobb barátnők és a jövőbeni nagyszülők titokban már a beavatottak táborában, de egy láthatatlan erő folyamatosan arra sarkall minket, hogy világgá kürtöljük a számunkra oly csodálatos hírt: terhes vagyok! Ilyenkor gyakran méregetik a hasukat a kismamák, hogy vajon van-e már jele a másállapotnak, de az égvilágon nem látszik semmi!  A kezdeti szakaszban a leendő anyukák naphosszat álldogálnak a tükör előtt, azt vizslatva, hogy gömbölyödik-e már valami.

Izgalomra azonban semmi ok, hiszen az első hetekben a terhességnek szinte alig van látható jele, talán csak mellek válnak teltebbé, feszültté, hogy felkészüljenek a szoptatásra. Sok várandós kismama esetében még enyhe fogyásról is beszélhetünk az első hetekben, mivel a gyakori rosszullétek miatt jelentősen csökken az étvágyuk. Ez nem jelent problémát, hiszen a kalóriabevitel-szükséglet csak a tízedik héttől emelkedik fokozatosan. Azoknak az alacsony súlyú kismamáknak ajánlott, illetve szükséges a házi orvosukhoz, nőgyógyászukhoz fordulnia, akiknél a súlycsökkenés nem áll meg.

Fontos, hogy a terhesség ideje alatt őrizzük meg türelmünket, fogadjuk el, hogy a rosszulléteknek, a tapasztalatlanságból eredő bizonytalanságnak is helye van, és higgyük el, hogy nem is oly soká hallani fogjuk, amint kisbabánk felsír – jelezvén azt, hogy a terhesség véget ért, és új, nagyszerű időszak kezdődik: az anyaság.

12. hét: Már látható kidomborodás

A tizenkettedik héttől, amikor a magzat eléri a hét cm-es méretet, a szeméremcsont felső részétől elkezd gömbölyödni a kismamák hasa. Az állapotos nők ebben az időszakban kezdik el érezni az első komolyabb változásokat, ami elsősorban abban mutatkozik meg, hogy egyre kijjebb kell gombolni a nadrágot, a cipzár is nehezebben felhúzható, és az eddigi ruhatárunk szűkösnek bizonyul.

16. hét: „Még nem gömbölyű”

Sokan arra számítanak, hogy a pocakjuk szabályos gömb alakot fog felvenni, ugyanakkor szembesülniük kell azzal, hogy ez bizony korántsincs így. Ennek oka az, hogy a méh közvetlenül a szeméremcsont felet emelkedik meg, s ezáltal a szövetek oldalra tolódnak. A terhességnek csupán a 16. hetétől kezd előrefelé nőni a pocak.

20. héttől: „Végre látható a has”

A terhesség előtti időkben a nőknek komoly rémálmot jelent, ha egyetlen nadrág, ruha sem megy rájuk többé, mert annyira meghíznak. A terhes nők azonban áldott állapotban büszkén viselik „kigömbölyödésüket”, sőt ha lehet, még szűkebb ruhadarabokat vesznek fel, hogy minél jobban kidomborodjon „örömteli állapotuk”. A huszadik héttől lényegében már alig látják saját lábukat a hasuk gyors növekedése miatt. A másik nagyon fontos „tünet” ettől az időszaktól kezdve, hogy megkezdődik a baba méhen belüli finom mozgása. A 24. héttől a pocak eléri a köldök vonalát, így most már végképp nem látható, mi is van a hasunk alatt.

31. héttől: Meddig növekszik még a hasam? A végtelenségig???

A 31. héttől rohamosan elkezd nőni a leendő anyukák pocakja, ezenkívül a legtöbb nőnél egy hosszú varratszerű barna csík jelenik meg, amely a köldöktől egészen a szeméremszőrzetig fut le.   Ez az – egyébként fehér – vonal a terhesség alatt nem látszódik. E terhességi csík esetében arról van szó, hogy a terhesség alatt pigmentek halmozódnak fel a vonal mentén és barnává színeződnek. Ennek tudományos magyarázata egyelőre nem ismeretes. A világosabb bőrű nőknél a csík halványabb, a sötétebb típusú nők esetében a csík erőteljesebben jelenik meg. A gyermek megszületése után a csík néhány hónapon belül eltűnik.

36. hét: A legnagyobb kiterebélyesedés

Ettől kezdve a pocak most már végképp láthatóan, erőteljesen kidomborodik, a legmagasabb pontja egészen a alsó bordaívig emelkedik. Szinte minden állapotos kismama számára ez a legnehezebb időszak, mivel a méh a rekeszizmot fölfelé nyomja, emiatt nehezedik a légzés, továbbá a beleknek nincs elég helyük megfelelően működni, ezért gyakran fordul elő székrekedés.

40. hét: A „zsugorodó” szakasz

Meglepő módon röviddel a szülés előtt a has mérete csökken, amelynek magyarázata viszonylag egyszerű: a magzatvíz mennyisége a terhesség legvégén csökken, a gyerek feje elkezd belehelyezkedni az anya medencéjébe. Emiatt a húgyhólyag nyomás alá kerül, ez pedig gyakori vizelési ingerrel jár.

A szülés előtt a gömbölyded has felszínén kifordul a köldök, amire a bábaasszonyok azt mondták régen: „Itt az idő”. Ilyenkor a köldök tükörsima lesz, a bőr teljesen feszessé és érzékennyé válik, gyakran még a ruha érintése is elviselhetetlen. Gyakran bekövetkezhet egy köldök kiemelkedés is, amely során a köldök mint egy orr ráül kismama pocakra. Természetesen a gyermek megszületése után, a szövetek az eredeti állapotukba húzódnak vissza, és a köldök is a helyére kerül

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

terhessegi melltartó