A szoptató anya egészséges és kiegyensúlyozott étrendje

 In Táplálkozás és diéta

nő-salátát-eszik Ismerd meg, milyen lépéseket kell követned étrendedben, amikor szoptatsz. Mint mindig, kérd ki az orvosod tanácsát, mielőtt bármilyen új étrendre áttérnél, hiszen a következő tanácsok csupán tájékoztató jellegűek.

Az az öröm és közelség, amelyet a szoptató anyák éreznek gyermekeikkel szemben, leírhatatlan. Mégis előfordulnak olyan periódusok, amikor látszólag ok nélkül sír a csecsemő. Ezt a jelenséget az orvosok kólikának nevezik, ami a csecsemők sírással és nyugtalansággal járó, hasi fájdalomként jelentkező rendellenessége. A kiváltó ok általában ismeretlen.

Tudjuk, hogy a baba számára a szoptatás a legmegfelelőbb táplálási mód az első évben. Azoknak az anyáknak, akik csecsemőiket nem szoptatják, több lehetőségük van különböző módszereket kipróbálni, amelyek hasznosnak bizonyulhatnak a görcsök enyhítésére és ezáltal megnyugtatják a síró, hasfájós csecsemőt. A szoptató anyáknak azonban egyetlen lehetőségük van erre, éspedig az anyatej.

Egyszerű változtatásokkal megkönnyítheted étrendedet és növelheted a tápértékét, ezáltal változtatva az anyatej minőségén is. Ez leginkább néhány olyan élelmiszer kizárását jelenti, amely felpuffaszthat, mint a hagyma vagy a brokkoli. Az gyermekorvosok azoknak az anyáknak ajánlják ezt a típusú változatást, akiknek anyatejjel táplált gyermekeik gyomorgörcsöktől szenvednek vagy kólikások.

Azokat az ételeket, amelyek elfogyasztása után a babának nem ízlik az anyatej, tanácsos kihagyni az étrendből vagy ha lehet, akkor változtatni az elkészítési módján vagy a fűszerezésén. A fűszeres és csípős ételek szinte mindig gondot okoznak, illetve azok az ételek és gyümölcsök is, amik hasmenést okozhatnak. Kivételt képez a só és a bors. Előfordulhat, hogy ezek hiányában étrended monotonná és íz nélkülivé válik, de meg fogja érni, mert kisbabád ettől egészséges és nyugodt lesz.

Ilyen esetben a szoptató anya étrendje az összes olyan tápláléknak a kizárására irányul, amelyeknek nehéz az emésztése.

Ez a típusú étrend, amely bizonyos ételek kizátásán alapszik, segít megtalálni azokat az élelmiszereket is amely allergiát válthatnak ki. Azon táplálékok fogyasztására összpontosít, amelyek a legkevesebb allergiás tünetet produkálják minden élelmiszercsoportból.

Szakértők azt javasolják, hogy az első két hétben az kizárólag szárnyashúst és bárányt fogyassz, amelyet sült  vagy főtt burgonyával, illetve rizzsel fogyaszthatsz. Zöldségként ehetsz hozzá sült cukkinit vagy tököt. Gyümölcsök közül a körte a legmegfelelőbb választás. A tehéntej fogyasztását inkább mellőzd ebben az időszakban.

Az első két hét után lassan más ételeket és élelmiszereket is adagolhatsz étrendedhez: napraforgómagot, sárgarépát, céklát, lazacot, zabot, szőlőt, avokádót és őszibarackot. Négynaponként adj étrendedhez egy új ételt és vezess naplót, amelyben feljegyzed az új ételek nevét, illetve hogy milyen reakciót váltott ki (ha kiváltott) a babánál.

Miután sikerrel újra bevezetted étrendedbe a fenti ételeket és a gyermekednek semmi baja nem lett tőlük, folytathatod a sort számára új ételtípusokkal is, mint búza, marhahús, tojás, dió és kukorica.

Ha megállapítást nyer, hogy ezek az élelmiszerek nem zavarják a baba emésztését, visszavezetheted étrendedbe a tejtermékeket is. Viszont várnod kell még azoknak az élelmiszereknek a bevezetésével, amelyek köztudottan gázokat termelnek, mint a mogyoró, csigák, kávé, tea, valamint más koffeintartalmú italok, csokoládé, különböző zöldségek (brokkoli, karfiol, káposzta, hagyma, húsos paprika), a paradicsom és a déli gyümölcsök.

Előfordulhat, hogy amikor rátérsz erre a diétára, éhesnek érzed majd magad és hiányolni fogod kedvenc ételeidet. Fontos, hogy soha ne éhezz, inkább úgy rendezd be az étrendedet, hogy sűrűn egyél azokból az ételekből, amelyeket szabad enned. Ha észreveszed, hogy gyermeked kis hasa jól viseli az étrendedet, lassan visszatérhetsz kedvenc ételeidhez is.

Mivel az anyatej az egyetlen étrend sok csecsemő számára, általában hamar felelnek a megváltoztatott étrendre és elég hamar elégedettebbek és egészségesebbek lesznek. Előfordulhat, hogy a válasz és idegállapotuk megváltozása késni fog. Fontos, hogy ne add fel az esélyt az alkalmazkodásra, amit az új étrended fog jelenteni kisbabád számára.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search