A baba etetése

 In Táplálkozás és diéta

kisgyerek etetése

10 tanács a baba biztonságos etetésével kapcsolatban

1. Ne hagyd soha egyedül gyermeked az étel közelében! Maradj mindig a közelben, hogy tudj közbelepni, ha szükséges, például ha fulladozni kezd! Tilos fekve etetni, mert így könnyen félrenyelhet.

2. Ne adj gyermekednek diót, hot-dogot, perecet, chipset, nyers répát vagy más olyan ételt, amitől könnyen megfulladhat! Tápláld babádat a korának megfelelően, válassz a pürésített ételek közül vagy olyanokat, amelyek könnyen olvadnak a szájban!

3. Soha ne adj mézet egy 12 hónaposnál kisebb gyereknek! Egyes gyerekorvosok azt tanácsolják, hogy várd meg, amíg gyermeked betölti a 18. hónapot.

4. Légy elővigyázatos azokkal az ételekkel, amelyek allergiát okozhatnak! Az ételallergiák általában olyan élelmiszerek fogyasztása következtében jelentkeznek, mint a földimogyoró, narancslé, tojás, kukorica vagy búza. Ha a családban már volt allergiás eset, akkor konzultálj a gyerekorvossal azokról az ételekről, amelyeket egy darabig ki kell hagyj a baba étrendjéből.

5. Ne tárold a megmarat bébiételt a hűtőben, dobd ki őket! A baba nyála, ami bennmaradt az ételben, kedvez a baktériumok fejlődésének.

6. Soha ne melegítsd a babaételt a mikrohullámú sütőben! Akkor is ha jól össze van keverve az étel, maradhatnak olyan részek, ahol forróbb az étel és megégetheti a száját. Az üvegekben kapható bébiételek többsége nem igényel melegítést, a többit pedig a gáztűzhelyen is fel lehet melegíteni.

7. Ne csökkentsd a zsírok mennyiséget, mikor szilárd táplálékot adsz a babának! A gyermeked nem nyer elegendő tápanyagot a „light” vagy a zsírszegény ételekből, pedig szüksége van ezekre az egészséges fejlődése érdekében.

8. Ne tegyél a cumisüvegbe gabonaszemeket vagy más szilárd ételt! Fulladásveszélyes lehet és a baba fogának sem ajánlott.

9. A baba etetése veszélyes lehet az autóban. Csak abban az esetben adj neki enni ha épp nem vezetsz, máskülönben nem tudsz odafigyelni rá és nem fogod hallani, ha fulladozik!

10. Vigyázz azokra az ételekre, ami a fogai között maradhat, mint például a mazsola! Minden étkezés után töröld meg a száját, fogait és ínyét egy nedves törlőkendővel egészen addig, amíg majd ő saját maga meg tudja mosni fogait.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search