A szoptatásról kismamáknak

 In Csecsemők és újszülöttek

szoptatás

A szoptatásról kismamáknak

Ha végiggondolod a szoptatás előnyeit, rájössz, hogy ez a legnagyszerűbb döntés egyike, amit anyaként hozhatsz. Az anyatej a legideálisabb és legteljesebb táplálék a kisbaba számára, minden más élelmiszernél több tápanyagot tartalmaz és semmi nem helyettesítheti hatékonyan.

Egyelőre vegyileg még nem sikerült tökéletes “anyatejet” előállítani. Évről-évre a tudósok csodálatos és új dolgokat fedeznek fel az anyatejről, természetesen a tápszer hátrányára. Az anyatejen keresztül a baba immunrendszere is erősödik, ugyanis antitesteket kap a betegségek legyőzéséhez.

A szoptatás előnyei

A szoptatás a csecsemő ideális táplálási módja
Az anyatej gyakorlatilag élő anyag, amely a csecsemő növekedése során tápanyag-szükségleteinek megfelelően módosul. Attól sem kell félned, hogy esetleg megromlik.

A szoptatott csecsemők magasabb IQ-val rendelkeznek
A tápszeres csecsemők általában alacsonyabb IQ-val rendelkeznek (persze ez a különbség nem számottevő). Egy nemrégiben közzétett tanulmány azt mutatta ki, hogy a szoptatott csecsemők IQ-ja átlagban 3-5 ponttal magasabb, mint a tejporral táplált csecsemőké.

A szoptatott csecsemők egészségesebbek (és anykájuk is)
Kimutatták, hogy a szoptatás csökkenti a fertőzésveszélyt, mivel erősíti az immunrendszert. A szoptatott csecsemők közül kevesebbnél alakulnak ki asztmás tünetek, gyomorpanaszok, cukorbetegség, rák, és jóval kisebb a hirtelen csecsemőhalál beálltának kockázata. Ugyanakkor sokkal jobb a tápanyagfelvételi kapacitásuk, és jobban válaszol szervezetük a gyerekkori védőoltásokra. Ezen kívül, a szoptató anyák esetében jóval alacsonyabb a mellrák kialakulásának kockázata.

Felkészülés a szoptatásra

Bár a szoptatás abszolút természetes táplálási módja a csecsemőnek, mégis meg kell tanulnod helyesen eljárni. Hogyan készülhetsz fel a sikeres szoptatásra?

• Járj ki egy tanfolyamot!
A legtöbb kórház és szakközpont széles skálájú tanfolyamokkal áll a jövendő kismamák rendelkezésére, ahol elsajátíthatják a szülés, a csecsemőgondozás és a szoptatás alapszabályait. Érdeklődd meg idejében, hol, mi áll rendelkezésedre, s iratkozz be! Nem ritka a túljelentkezés, így jó, ha nem késlekedsz!

• Olvass ezzel kapcsolatos kiadványokat!
A könyvekben sok olyan kérdésre találsz választ, melyet elfelejtettél, vagy szégyelltél feltenni orvosodnak.

• Gondolj arra, hogy megkönnyíti életedet!
A szoptatásnak számos előnye van, többek között, hogy ez a csecsemő táplálásának a legegyszerűbb módja: nem kell cumisüveget mosnod, nem kell tejpótló tápszert vásárolnod.

Szeretnéd, hogy valaki segítségedre legyen a csecsemő táplálásában, vagy netalán hamarabb vissza akarsz menni dolgozni? Akkor vásárolj speciális mellpumpát, amivel lefejheted anyatejedet. Beszerezhetsz kényelmes szoptató párnát is, vagy ha jobban tetszik, lábtartót. Ha nyilvános helyeken is szoptatnod kell, vásárolhatsz egy kis takarót, amely elrejti melledet és a szopizó csecsemőt a kíváncsi tekintetek elől. Ne feledkezz meg a speciális szoptatós melltartóró vásárlásáról sem!

Szülés után

Az újszülött világra jött, te pedig kipróbálhatod magad, hogyan készültél fel hónapokon át erre a nagy pillanatra. Ne feledd:

• A szoptatási tanácsadó a te szövetségesed
Legtöbb szülészet és szakrendelő rendelkezik szoptatási tanácsadókkal, akik szívesen segítenek, hogy te és kisbabád már kezdetben egészséges táplálkozásban részesüljetek. Ne szégyelld igénybe venni tudásukat, tőlük gyakorlati útmutatót is kaphatsz a szoptatási technikákról.

• Vezess nyilvántartást!
Szoptatáskor nem lehet megmérni a csecsemő által elfogyasztott tej mennyiségét, mint a cumisüveg esetében, tehát nem marad más hátra, mint megszámolni a nedves és piszkos pelenkákat, hogy megbizonyosodj róla, picinyed megfelelő táplálékban részesül. Bár ritkán, de előfordul, hogy az anya nem termel a csecsemő táplálásához szükséges elegendő tejet. Ha a tápszerrel történő etetés kapcsán bármilyen kérdésed van, beszéld meg a gyerekorvossal!

• Légy türelmes!
A szoptatás olyan, mint egy tánc: időbe telik, amíg minden lépést megtanulsz. A csecsemők zöme már elejétől kezdve nagyon ügyesen szopik, ennek ellenére sok édesanya úgy érzi, elég nagy erőfeszítés kell ahhoz, hogy javítson technikáján. Általában az első hetek a legnehezebbek, de a felmerülő gondok ellenére nem szabad abbahagynod. Megfelelő segítséggel a kismamák többsége sikerrel szoptatja kisbabáját. Beszélj bátran szoptatási tanácsadóval! És vedd igénybe más szoptató kismamák segítségét!

És a legfontosabb: légy büszke, hogy egészséges életmódot biztosítasz újszülöttednek, amely csak javára válhat a továbbiakban is!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search