A napsugarak és a D-vitamin

 In Egészség és életmód

napÉvtizedeken keresztül figyelmeztettek a napsugárzás veszélyeire. Legtöbbünk nem keni magát elég szorgalmasan napolajjal, mielőtt napra menne, pedig így biztosítva lennénk a bőrrák egyik halálos formája ellen, a rosszindulatú melanóma ellen. 

Mint kiderült, az erőfeszítéseink ellenére, ízületi gyulladások, osteoporosis, cukorbetegség, magas vérnyomás, bizonyos rák és más megbetegedésekre hajlamosak lettünk. A napsugár a legegyszerűbb és leggyakoribb forrás, melyből D-vitamint lehet nyerni és, habár fontos, hogy megelőzzük a leégést a napon, egy kis napozás csodákat tehet az egészségünk megtartásában. D-vitaminhiány esetében a szakértők attól tartanak, hogy újraéledhet a gyerekeknél az angolkór nevű betegség, mely eléggé ritka lett Európában és az Amerikai Egyesült Államokban is.

Ma már nemcsak a napolajak érdekelnek minket, melyet a napozás előtt használunk, hanem sokunk már nem is tölt annyi időt a szabadban. Sokáig időzünk az irodában, kocsikban rekedünk, és amint hazaértünk, a nap többi óráit inkább otthon töltjuk. A városokban a szmog lefékezi a nap sugarait, így még jobban korlátozva minket a napnak való kitettségtől.

A lakhely klímájától függően a napsugárzás veszélyei nehezen mérhetőek, bár ez is hozzájárulhat a mellrák és prosztatarák elleni védekezéshez. Nagy-Britanniában a napsugarak túl gyengék egy fél évben ahhoz, hogy elegendő felszívódást biztosítson, mely segít a test D-vitamin képződésében. Közel-Keleten és Afrikában is, a meleg éghajlatokon az emberek a hosszú ujjú pólót választják, így védekezve a napsugárzás okozta sérelmektől. Egyrészt ezeken a területeken észrevették a melanóma csökkenését, másrészt egy létfontosságú tápanyagot hiányolnak.

Tehát mi a válasz? A D-vitamint olyan élelmiszerekben is megtalálhatjuk, mint a tej, tojás, halolaj, de a diétás élelmiszerek nem annyira keresettek. A kiegészítők széles körben kaphatók a boltokban, de még ezeken keresztül is csökkenhet a D-vitamin szintje. Természetesen nem akarunk strandolni napolaj nélkül – konkrét bizonyítékunk van arról, hogy a leégés a napon életveszélyes, de ugyanolyan igaz az is, hogy a nap által kibocsátott D-vitaminnak sok hasznát vesszük.

Mint sok más dolog, az önmérséklet a legjobb választás; úgy tűnik, hogy a napon való tartózkodás korlátozása a legjobb megoldás. Bár fontos elkerülni a védtelen napozást 11 és 15 óra között, amikor a napsugárzás közvetlen és ezért veszélyesebb is, jó ha napfürdőzünk 10-15 percet.

Tehát vidámságra fel! Regelizz a szabadban és kezdd a napot egy kis egészséges reggeli napfénnyel!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search