Higiénia gyermekkorban

 In Egészség és életmód

A tisztaság megőrzése

A vírusok és a baktériumok könnyen megtámadják a gyerekeket. Fontos, hogy időben rászoktasd a rendszeres kézmosásra és tisztálkodásra – ezáltal megvédheted csemetéd szervezetét a fertőzésektől!

A tisztaság fontos, azonban a túlzott higiénia és fertőtlenítés nem minden esetben indokolt és akár negatív következményekkel is járhat.

 

 

Néhány szó a gyereksamponokról…

Milyen gyakran kell gyereksampont használnunk?

A napi fürdés ajánlott, de ne használj sampont minden alkalommal! Hetente legtöbb két vagy három alkalommal célszerű ezek alkalmazása (főképpen az erősebb kémhatású készítmények okozhatnak problémát). Ha ennél gyakrabban akarod gyermeked haját mosni, akkor mindenképp napi használatra ajánlott, kímélő sampont válassz.

Egy másik gyakori hiba a túl sok sampon használata a gyermek fürdetése alkalmával – egy mogyoró mennyiségű sampon megfelelő lesz. Ha a gyermek haja rendszeres tisztítás mellett kócos vagy száraz marad, akkor érdemes elgondolkozni a termékváltáson, vagy a ritkább alkalmazáson. Nagyobb lurkók esetében természetesen már különféle ápoló kecéket is bevethetsz, hogy a haj puha és életerős maradjon.

 

kézmosás

 

A gyerekek és a kézmosás

A kézmosás nagyon fontos, és már zsenge korba célszerű beiktatni a mindennapi rutinba. Ezáltal nem csak a kezeit tartja tisztán, de megelőzi a betegségeket is!

Tanítsd meg gyermekedet egyszerűen és helyesen kezet mosni:

? állítsd kisszékre, hogy jobban elérje a mosdókagylót

? vásárolj megfelelő méretű vagy folyékony szappant

? helyezd mindkét kezét a langyos víz alá, és hagyd, hogy addig dörzsölgesse, amíg habos lesz

? ez a folyamat legalább 15 másodpercet kellene tartson

? ne feledd el megszárítani a kicsi kezeit!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search