Szabad-e bekenni a babákat naptejjel?

 In Egészség és életmód

Szabad-e bekenni a babákat naptejjel? Melyik naptej biztosít igazi védelmet a gyerekeknek és a babáknak? Cikkünkben a legfontosabb kérdésekre próbálunk válasz adni.

Sok szakértő nem tanácsolja, hogy a babákat idejekorán napkrémmel kenjünk. Egyrészt a babák bőrfelülete érzékenyebb és vékonyabb annál, semhogy nagy mennyiségű napkrémet magába tudjon szívni, másrészt a napkrémekben előforduló kemikáliák nem kívánt terhelést jelentenek a bőr számára. A babák nem képesek még testhőmérsékletük izzadás útján történő szabályozására. Ezt a természetes folyamatot mindenképp nehezíti a napkrémek túlzott használata.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy babát napkrém nélkül ki lehetne tenni a napra, vagy, hogy egész nyáron árnyékban kellene feküdnie. Ameddig a babát tartósan nap éri, mindenképpen be kell kenni napkrémmel, csak ügyelni kell arra, hogy mindig a megfelelőt használjuk.

A kisbabák vékony és érzékeny bőre nem tud védekezni az UV sugárzással szemben. Ezért mindenképp kerülendő, hogy a kisbabát védelem nélkül hosszabb időre napra vigyük. Egy nyári napon a baba bőre 10-15 perc alatt le tud égni. Ezért nyáron, a délelőtti és a kora délutáni időszakban jobb, ha a gyermek egyáltalán nem megy napra, a lakásban, vagy árnyékban marad. A szükséges D-vitamin képződéshez elegendő az árnyékba beszűrődő indirekt napfény is.

 • Az árnyékban is oda kell figyelni azonban egy-két fontos dologra:
 • Itt is szükséges napkrém használata
 • Használjunk mindig napsapkát, amely rendelkezik nyakvédővel
 • Adjunk a gyerekre vékony hosszúnadrágot és nagyméretű pólót
 • A lábacskákra zokni és cipőcske kerüljön
 • Napszemüveget is lehet a gyermekre adni, de meg kell győződni arról, hogy ténylegesen véd-e az UVB és az UVA sugaraktól (ellenkező esetben inkább árt, mint használ)
 • Használjuk a babakocsin a napvédőt
 • Az autóban soha ne hagyjuk a gyermeket egyedül, rövid időre sem

Mire kell figyelni a gyerekeknek való napkrémekkel kapcsolatban?

Csak kifejezetten gyerekek számára kifejlesztett napkrémet vásároljunk! A fényfaktor minimum 30-as legyen, érzékenyebb bőrűeknél az 50-es erősségűt javasolt használni. A napvédő szerek a felnőttek esetében is kiválthatnak allergiás reakciókat, ezért mindenképp érdemes kerülni az alkoholt tartalmazó krémeket.

Tippek a napvédő krémek használatára

 • A legjobb, ha a napvédő krémet min. 30 perccel a napkontaktus előtt kenjük rá a bőrre, hogy legyen ideje a krémnek megfelelően beszívódni
 • A vízlepergető naprémek esetében is szükséges minden két órában újra kenni a gyermeket
 • Ne hagyjon ki egyetlen bőrfelületet sem! Ügyeljen arra, hogy a fülek mögött, a térdeknél, a térdhajlatnál és a lábfején is megfelelően be legyen kenve a gyermek
 • Sok sokat segít! Ne spóroljon a mennyiségekkel
 • Az árnyékban is javasolt a bőr bekenése
 • Napozás után este testápolóval  kezelje a gyermek bőrét, így ellensúlyozható a nap szárító hatása
 • A tavalyi napkrémet minden további nélkül fel lehet használni, feltéve hogy nem csomósodott be, vagy nincsen valamilyen furcsa szaga

Milyen napkrémet használjunk allergiás bőrfelületre?

Általánosságban igaz, hogy mielőtt napkrémet használunk, próbáljuk ki azt otthon egy kisebb bőrfelületen. Amennyiben egy idő után az érintett bőrfelület bepirosodik, használjunk inkább érzékenyebb bőrre való készítményt, lehetőleg illatanyag mentest. Ajánlatos olyan napkrémet választani, amely előzetesen bőrgyógyászatilag tesztelve volt. Az allergiára hajlamos gyerekek esetében kerülni kell az illatanyag illetve tartósítószert tartalmazó készítményeket. Az allergiás és krónikus viszketésében szenvedő gyerekeknek különösen ajánlott a napozás utáni testápolás, hogy visszaállítsuk a bőr eredeti nedvességtartalmát. Egyébiránt a viszketésre hajlamos bőrnek kifejezetten jót tesz napsütés és a tengervíz.

Milyen napkrémet használjak az arcra?

A babák és a gyermekek esetében sincs különleges elvárás az arc bekenésével kapcsolatban. Használja nyugodtan ugyanazt a napkrémet, mint amit a többi testrészre.

Mit mutat meg pontosan a fényfaktor?

A faktorszám (SPF – Sun Protection Factor) egy laboratóriumi körülmények között mért érték, mely az adott naptej hatékonyságát hivatott reprezentálni. Azt fejezi ki, hogy hányszor “akkora” UV sugárzás szükséges a leégéshez, ha be vagyunk kenve, ahhoz képest, mint amikor nem vagyunk bekenve a vizsgált naptejjel.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search