Egészséges és puha bőr télen is

 In Egészség és életmód

A hideg téli időjárás, a kevés napfényből és egysíkú táplálkozásból adódó vitaminhiány nyomot hagy bőrünkön is, amelynek eredménye a repedezett, kipirosodott kézfej, száraz ajkak, hámló arcbőr. Télen jellemzően több, kevésbé egészséges ételt fogyasztunk, és kevesebb folyadékot iszunk, hiszen a hideg miatt ritkábban érezzük szomjasnak magunkat. Bőrünk azonban minden évszakban igényli a törődést, egy kis kényeztetés pedig a szürke, nyálkás vagy csípősen napsütéses hidegben is jár neki!

„A téli hideg miatt a bőr pórusai, faggyúmirigyei, hajszálerei összehúzódnak, vérkeringése, anyagcseréje romlik, védőrétege sem termelődik megfelelően. A fűtött helyiségek alacsonyabb páratartalmú levegője is kihívást jelent az érzékeny bőrnek: könnyen kiszárad, finom ráncok jelennek meg rajta, kipirosodik, feszülni, helyenként viszketni, hámlani kezd, berepedezik, a hajszálerei kitágulnak. Ezek elkerüléséhez a téli hónapokban fokozottabban kell gondoskodnunk bőrünk védelméről” – tanácsolja Dr. Tihanyi Lilla bőrgyógyász, a Budai Egészségközpont munkatársa.

Naptej és napszemüveg télen?

Igen! Télen is óvnunk kell bőrünket a külső hatásoktól: a fagytól és az UV-sugaraktól. Nem csak a téli sportok kedvelőinek, hanem mindenkinek, aki ilyenkor hosszabb ideig a szabadban tartózkodik. A sportolás hevében talán észre sem vesszük a napsütés erejét, ráadásul a fehér hó felerősíti a napsugarakat, így könnyen leéghetünk. Ezért, ha síelni vagy túrázni megyünk, ne felejtsük el magas faktorszámú, és megfelelő UV szűrővel ellátott fényvédő krémmel bekenni az arcunkat. Ajkaink kiszáradása és berepedezése ellen szőlőzsír rendszeres használatával védekezhetünk. Síelés alatt használjunk fényvédő ajakápolót! A havas terep, víz-, és jégfelület visszatükrözve megsokszorozzák a káros sugarakat, így ilyen helyeket elengedhetetlen az UV-szűrővel ellátott napszemüveg használata!

Külső ápolás krémekkel és párásítással

Télen, egy frissítő séta után semmire sem vágyunk jobban, mint elmerülni egy forró fürdőben. Ezt egyszer-egyszer megengedhetjük magunknak, de a kádból kilépve mindenképp használjunk hidratáló testápolót, vagy a fürdéshez fürdőolajat. A meleg víz ugyanis leoldja bőrünk zsírrétegét, így szárítja azt. Rendszeres tisztálkodáshoz elegendő egy rövid zuhanyozás naponta. Kerüljük az olyan kozmetikai szereket, amelyek szárítják bőrünket, kézmosás után pedig ne felejtsük el rögtön bekenni kézfejünket! Bőrünk nedvességét a fűtött helyiségekben párásítással pótolhatjuk. Megfelelő eszköz lehet erre a célra egy párásító készülék, de akár a fűtőtestre helyezett egyszerű vizes edény is.

Belső ápolás hidratálással és vitaminokkal

Az egészséges, szép bőrhöz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel és a tápanyagokban, és A-, B, C- és D vitaminokban gazdag étrend, hiszen:

  • A sárgarépában, sütőtökben, tojássárgájában található A-vitamin gondoskodik a bőr vízháztartásáról, segíti a sejtek osztódását.
  • A teljes kiőrlésű gabonákkal, magvakkal, hüvelyesekkel bevihető B-vitamin segít elkerülni a repedezett, kiszáradt, viszkető bőrt.
  • A szervezet általános immunvédelméhez hozzájáruló C-vitamin megtalálható télen az almában, citromban, káposztafélékben.
  • A bőr napfény hatására maga termeli és raktározza a D-vitamint, de a fényszegény hónapokban ennek pótlására is szükség lehet. A D-vitaminhoz tojás, tej, tejtermékek, halmájolaj fogyasztásával juthatunk hozzá, de akár napi 2000 NE-s tablettával is pótolhatjuk.

Olvassa el a Budai Egészségközpont tippjeit a téli bőrápolásról blogunkon és honlapunkon is.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search