A nagyszülők szerepe a gyermek életében

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet

nagymama-és-unoka

Amikor megszületik egy gyerek, a család minden tagja felteszi magában a kérdést: mi lesz az én szerepem, feladatom ezek után? Ne felejtsük el soha: a nagyszülők nagyon fontos szerepet játszanak minden gyermek életében!

Mivel tudod, hogy a gyermekek számára nagyon fontosak a nagyszülei, ezért néhány fontos dolgot jó észben tartanod.

Először is, belegondoltál abba, hogy a szülein kívül a nagyszülők a biztos, állandó pontok a gyermek életében? A játszópajtásak, az ovistársak, a nevelők folyamatosan változnak, váltják egymást gyermeked életében, de egy dolog biztos és állandó. És az nem más, mint a te nagyszülői szereped. Élvezd ki azt, hogy biztos pont vagy az unokád életében!

Ne feledd, hogy az anyának és az apának néha szüksége van egy kis szünetre. Nem számít, mennyire szereti egy anya a gyerekét, neki is szüksége van egy kis időre, amikor önmagával foglalkozhat, vagy meg tud oldani hétköznapi feladatokat, mint a bevásárlás, vagy ház körüli feladatok. Ajánld fel, hogy néha, ha szükséges, vigyázol az unokádra. Így sokkal több tartalmas időt tölthetsz el vele!

Nagyszülőként tudnod kell, milyen jótékony hatással van unokád életére az, ha részt veszel te is a hétköznapjaiban. Az egyik ilyen hatás, amit csak később ismersz fel az, hogy boldog, kiegyensúlyozott és egészséges kapcsolatot alakíthattok ki egymással. Azok a gyerekek, akiket szeretnek, akik a család több tagjának a támogatását élvezik (többek között a nagyszülőkét is), már korán meg fogják érezni, hogyan is működik jól egy emberi kapcsolat.

Ha unokád újszülött vagy még nagyon kicsi, akkor is büszkének kell lenned, és biztosnak abban, hogy jó úton haladtok, azon az úton, mely egy boldog és sikeres jövőt biztosít számára.

Bár semmiségnek tűnhet az, hogy együtt töltesz némi időt az unokáddal, mégis tudnod kell, hogy ez a létező legnagyobb ajándék, amit neki adhatsz. Meg kell neki mutatnod, hogy örülsz a nagymamai vagy nagypapai feladataidnak, és azt, hogy mennyire boldog vagy, hogy ő van neked. Ennek a legjobb módja az, ha támogatásodról biztosítod őt, és biztasd minden próbálkozását! Például tégy ünnepivé minden fontos pillanatot unokád életében: az első szavakat, az első lépéseket vagy az első iskolai napot.

Még akkor is, ha nem vehetsz részt minden ilyen eseményen, tudd, hogy egy nagyszülő dicsérete és biztatása csodákra képes!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search