Beszélgetés a szexről a tinikkel

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet

Beszélgetés a szexről a tinikkel

Minden szülő életében eljön az a pillanat, amikor beszélniük kell a tini korban lévő gyerekükkel a szexről, ami valljuk be, sokaknak nehézséget okoz, mivel a szex az egyik legszemélyesebb, legbizalmasabb téma az életben. Mégis, hogyan beszélgessünk erről a témáról nyíltan, őszintén a gyerekünkkel? Ne feledjük, ez nem csak nyitottság, vagy „modernség” kérdése, sok tényező árnyalhatja ennek a beszélgetésnek a lefolyását – például, milyen viszonyban van a szülő és gyerek, bízik e a gyerek a szülőben, stb.

Az alábbi tippek segíthetnek és megkönnyíthetik a nagy beszélgetés létrejöttét, menetét:

  • Legyünk felkészülve. Előre készüljünk fel a szexen belüli témakörökből (pl., megfelelő óvintézkedések, fogamzásgátlók, stb), s amikor beszélnünk kell róluk, nyugodtan és érthetően fogalmazzunk. Nem árt felkészülni a mai tinik szexuális szokásaiból sem, nehogy meglepetés érje az embert, amikor kérdezik.
  • Legyünk őszinték. A gyerekünk érezze, hogy fontos és releváns információkat kap tőlünk a témában. Közvetítsük felé a szexszel kapcsolatos értékrendünket és nézeteinket, de ne sértődjünk meg, ha nem mindenben ért esetleg egyet a gyerkőc. Ne feledjük, hogy az adott szituációban ő fog majd dönteni, a szülő az ilyen beszélgetésekkel és iránymutatásokkal csak segítheti a későbbi döntéshozatalban.
  • Figyelem. A kamasz érezze, hogy a teljes figyelmünket birtokolja, hogy szabadon beszélhet a gondolatairól, érzéseiről, s hogy szabadon kérdezhet. Véleménykülönbség esetén sem szabad neki esni, netalántán megszégyeníteni, egyenrangú félként kell vele beszélni. Meg kell értenünk, hogy a gyereknek még nehezebb erről a témáról beszélnie, ezért mindenképpen értékeljük, s becsüljük meg az odafigyelésünkkel, válaszainkkal az erőfeszítéseit.
  • Legyünk határozottak. Amennyiben a gyerekünk nem akar velünk erről beszélni, s elküld minket azzal, hogy semmi közünk hozzá, akkor se adjuk fel. Érezze, hogy szeretetből és törődésből hozzuk fel ezt a témát, nem az ő életében és gondolataiban szeretnénk vájkálni, de tudatosuljon benne, hogy a szexről nagyon fontos a szülővel is beszélnie, ne csak a barátok/barátnők nyújtotta információkból építse fel a szexről alkotott képét. Párbeszéd hiánya esetén is mondjuk el nyugodtan és világosan a mondandónkat, remélve hogy az üzenet így is célba érkezik.

A szülők sokszor attól félnek, ha beszélnek a szexről, akkor a gyerekük azonnal ki is akarja majd próbálni – ne feledjük, a hormonoknak nem lehet parancsolni, a tiniket nagyon érdekli a szex akár beszélünk róla, akár nem. A kutatások szerint azok a tinik, akik tudnak nyíltan beszélni a témáról a szüleikkel, jóval felelősségteljesebb lesz a szexuális viselkedésük.

A szexről való beszélgetést nem szabad halogatni, vagy netalántán kihagyni a szülő-tini kapcsolatból, mai kifejezéssel élve bele kell állni, s próbálni a lehető legtöbbet tenni azért, hogy a gyerekünknek örömteli és felelősségteljes szexuális élete legyen.

Forrás: healthychildren

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search