Nagyszülőként hogyan fegyelmezd unokáidat?

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet

nagyszülők és unoka

Ha állandóan unokáid közelében próbálsz lenni, el fog jönni a nap, amikor nagyszülőként nem csak kényeztetni fogod a gyerekeket, hanem fegyelmezned is kell. Nem csoda, ha a nagyszülők ezzel a témával nem akarnak foglalkozni, illetve remélik, hogy majd kikerülhetik, mivel nem akarják elrontani az unokákkal való kapcsolatukat.

Mikor kell a nagyszülőnek beavatkozni a gyermeknevelésbe?

Mikor szóba jön a fegyelmezés, sok nagyszülő felteszi a kérdést, hogy mikor is kell közbelépniük, illetve hogyan büntessék meg a rosszalkodó unokáikat. Tudnivaló dolog, hogy az ő toleranciájuk a gyerekkel szemben sokkal nagyobb a szülőkénél.

A válasz sok tényezőtől függ, ezek egyike a gyermek életkora. Ellentétben az iskolás korú, 7 évnél idősebb gyermekekkel, az újszülöttek és a kisgyerekek nem tudják ellenőrizni a tetteiket és nem értik cselekedeteik következményeit sem.

Mielőtt megbüntetnéd az unokádat, jó lenne először alaposan elemeznéd a helyzetet. Csak egy véletlen balesetről lenne szó? Eltört egy váza vagy egy képkeret? Felhívtad előtte az unokád figyelmét, mielőtt az illető tárgy eltört volna, vagy csupán egy ártatlan baleset volt?

Amikor levonod azt a következtetést, hogy csak egy ártatlan rossztettről van szó, el kell beszélgetned az unokáddal, megmagyarázván neki, milyen fontos figyelni általában a dolgokra. Nem helyes veszekedned velük kisebb balesetek miatt, amelyeket nem tud ellenőrizni.

Mikor és hogyan kell büntessék a nagyszülők az unokákat?

Léteznek egyértelmű esetek, amikor nem hagyhatod büntetés nélkül őket. Például, amikor elmondod a gyermeknek, hogy ne játsszon labdával a szobában, de ő nem hallgatot rád. Ilyen esetekben lépéseket kell tenned. Ahogy unokáid növögetnek, a gyermekek fegyelmezése még fontosabb szerepet kap.

Ha nem hozol megfelelő intézkedéseket, ki fognak használni téged. ilyenkor persze megfogalmazódik a kérdés, hogyan is büntesd az unokákat? Minden esetben tartózkodj a verbális és fizikai erőszaktól! Hétéves korukig a legjobb büntetés, ha nem engeded ki játszani, vagy bizonyos kiváltságaikat nem teljesíted.

Ne feledd, ha állandóan unokáid körül tartózkodsz, előbb vagy utóbb fegyelmezned is kell őket a helytelen viselkedésük miatt.

Előfordulhat, hogy a szülőknek különböző elvárásaik vannak a gyermekneveléssel kapcsolatban, de te ki kell tarts az elveid mellett.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search