A mola terhesség

 In Terhesség és babavárás

A mola terhesség

Egy normális terhesség esetében a petesejt 23 kromoszómát tartalmaz az anyától és 23-at az apától, tehát összesen 46 kromoszómát. A mola terhesség esetében hibás kromoszómaszám és anomáliák alakulnak ki azokban a szövetekben, amelyek növekedésnek indulnak, hogy kialakuljon belőlük a méhlepény.

Két típusú mola terhesség létezik.
• teljes mola terhesség
• részleges mola terhesség

Egy teljes mola terhesség esetén a megtermékenyített petesejtnek nincsenek kromoszómái az anyától, illetve az apa spermáiból származó kromoszómák megduplázódtak. Tehát két gyerek létezik az apa kromoszómáiból. Ez azt jelenti, hogy nincs embrió, magzatburok, vagy normális méhlepény. Helyettük a méhlepény egy szőlőfürt formájú cisztatömeget termel. Ezek a ciszták ultrahangos ekográfián láthatók.

A legtöbb moláris terhesség esetében a megtermékenyített petesejt 23 kromoszómát tartalmaz az anyától, de az apától ennek a dupláját. Ez összesen 69 kromoszómát jelent, a normálissal 46-tal szemben. Ez akkor fordulhat elő, ha a spermium kromoszómái duplázódtak, vagy ha két spermium termékenyíti meg ugyanazt a petesejtet.

Egy részleges mola terhesség esetében a méhlepény fejlődni kezd. Lehet, hogy kialakul magzat, a magzatburok, illetve magzati szövetek. De ha létezik is már magzat, rendkívül fontos megérteni, hogy egyszerűen nem létezik genetikai szerkezete a túlélésre.

Néha az orvosok a mola termességet, csak hydatid cisztának vagy hidatidózának hívják. A mola terhesség nem más, mint egy tünetcsoport, amelyet trofoblaszt tumornak neveznek. Annak ellenére, hogy tumornak nevezik őket, általában nem rákosak. Szétterjedhetnek a méhben, de gyógyíthatóak.

A lelkes fogamzás után természetes hogy fáj, hogy terhességed nem folytatható. Az is érthető és természetes, hogy meg vagy ijedve, hogy mi történik most a testeddel. De amíg a megfelelő ellátásban részesülsz, a legjobb kezelést megkapva, szinte bizonyos, hogy teljesen felépülsz.

A mola terhesség gyakorisága

A mola terhességek nagyon ritkák, 1000 közül 1 ilyennel találkozunk. Az ázsiai nőknél ez az arány a duplája, de ennek okát kutatások még nem állapították meg.

A mola terhesség kockázati tényezői:
• 40 évesnél idősebb vagy
• volt már precedens moláris terhességed (2 vagy annál is több)
• volt korábban vetélésed
• béta-karotin azaz, A-vitaminhiányod van.

 

mola terhesség
Molaterhesség (mola hydatidosa, üszögterhesség)

 

A mola terhesség tünetei

Először a szokásos terhességi tüneteid vannak, de egy idő után vérezni kezdesz. Csak a vérzési tünet ömagában még nem jelent mola terhességet. A vérzések a terhesség első periódusától sűrűn jelentkezhetnek. Ilyen esetekben mindig tanácsos orvoshoz fordulni.

A vérzések a moláris terhesség esetében változóak lehetnek. Világos pirosak, akár sötétbarnák is, folyamatosak, vagy csak szakaszos vérzések, folyékony vagy viszkózus halmazállapotúak. Ezek már a terhesség 6. hetében, de legkésőbb a 16. hetében megjelennek.

Hányingered lehet és hányhatsz is, de biztos, hogy püffedést érzel a has tájékán. Ez azért történik, mivel a méhlepény gyorsan növekszik és a méh terjedni kezd. Az a méhlepény, amely gyorsan növekszik, megemeli a hormonszintet a terhesség ideje alatt, és emiatt jelentkezik a hányinger.

Egy teljes mola terhességet ultrahangos vizsgálat alkalmával kimutatható. A hCG hormon szintje sokkal magasabb lesz, mint az elvárható egy normális terhességnél. Hogy biztosan megtudd, hogy mola terhességed van-e, méresd meg ennek a hormonnak a szintjét egy vérvizsgálattal. Nehezebb lehet később számodra, ha kitudódik, hogy van egy részleges mola terhességed, különösen akkor, ha ez ultrahangon nem volt látható.

Amennyiben elvesztetted a részleges mola terhességedet, és nem vagy bizonyos, hogy nem normális terhesség volt, úgy még ott helyben, a kórházban kérhetsz erre vonatkozólag egy részletes vizsgálatot. Ez azt jelenti, hogy laboratóriumba küldik, analízis céljából, az elküldött jóindulatú szövetrészt. Ez egy fájdalmas beavatkozás, de megéri, mert minden kétségedre választ kapsz. Segíteni fog abban, hogy a megfelelő kezelést kapd meg.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search